Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ποινικοποίηση της σκέψης, εξαναγκασμός σε σιωπή και "καθεστώς έκτακτης ανάγκης" στα Social Media


Η ανάρτηση του Γιώργου Φιλιππάκη στον λογαριασμό του, στο fb, στις 1:13 ξημερώματα Κυριακής 28.5.2017

Η είδηση της σύλληψης του δημοσιογράφου και Ειδικού Γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαϊου 2017, έκανε αστραπιαία το γύρο του διαδικτύου.

Οδήγησε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Open να ανοίξουν έκτακτα το σταθμό και να πραγματοποιήσουν μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα αναζητώντας όλη τη νύχτα ενημέρωση σχετικά με την τύχη του Γιώργου Φιλιππάκη.

Το ίδιο αυτό διάστημα, τη νύχτα του Σαββάτου 27 προς Κυριακή 28 Μαϊου 2017, οργανώθηκε στο fecebook ανοιχτή ομάδα αλληλεγγύης στο Γιώργο Φιλιππάκη με τον τίτλο : ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ! και η οποία μέσα σε λίγες ώρες απέκτησε περί τα 1.200 μέλη και μή έχοντας καμία πληροφόρηση σχετικά με την τύχη του Φιλιππάκη κάλεσε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη ΓΑΔΑ στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 28 Μαϊου 2017.

Όλες αυτές τις ώρες και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής ο Γιώργος Φιλιππάκης είχε κλειστό το τηλέφωνό του και δεν επικοινωνούσε δημοσίως με κανέναν από όσους τον αναζητούσαν. Τό ίδιο και ο δικηγόρος του, Γιάγκος Λαμπίρης. 

Παρά την τεράστια και αστραπιαία κινητοποίηση, η συγκέντρωση της Κυριακής στη ΓΑΔΑ δεν είχε την αναμενόμενη συμμετοχή και ο λόγος είναι πως νωρίτερα το πρωί διακινήθηκε στο εσωτερικό της ομάδας πρωτοβουλίας του fb η είδηση πως τελικά ο Φιλιππάκης δεν έχει συλληφθεί και όσα γράφτηκαν στο λογαρισμό του σχετικά με τη σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα χάκινγκ.(!) 

Αυτή ήταν και η επίσημη εκδοχή που παρουσίασε αργότερα ο Δικηγόρος του Γιώργου Φιλιππάκη, Γιάγκος Λαμπίρης στον Δημοσιογράφο της ΕΡΤ Open Γιώργος Ε. Μουργής  λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι της Κυριακής στη ζωντανή εκπομπή που έκανε ο τελευταίος με θέμα τη σύλληψη Φιλιππάκη. Ολόκληρη η εκπομπή του Γιώργου Μουργή στην ΕΡΤ Open εδώ : (Στην ERTopen και στον Γιώργο Μουργή, ο δικηγόρος τουδημοσιογράφου Γ. Φιλιππάκη, κ. Γιάγκος Λαμπίρης

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Αμέσως μετά την μικρής συμμετοχής συγκέντρωση έξω από τη ΓΑΔΑ, την Κυριακή 28.5.2017, έγινε στα πλαίσια της ανοιχτής ομάδας ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΜΗΡΟΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ! μια προσπάθεια αποτίμησης της κατάστασης πρίν ακόμα ο Δικηγόρος του Γιώργου Φιλιππάκη, Γιάγκος Λαμπίρης μιλήσει στην ΕΡΤ Open σχετικά με τη σύλληψη του πελάτη του.

Μεταφέρουμε εδώ ένα μικρό απόσπασμα του διαλόγου στον οποίο τοποθετηθήκαμε δίνοντας τη δική μας εκδοχή για τα γεγονότα. (Δημοσιεύουμε τα ονόματα των συνομιλητών με τα αρχικά τους)

Αποτέλεσμα της τοποθέτησής μας αυτής ήταν λίγες ώρες μετά να διαγραφεί ο λογαρισμός μας "κοινωνική αριστερά" από το facebook.







Επιστρέφοντας από τη ΓΑΔΑ όπου βρεθήκαμε ελάχιστοι άνθρωποι, μιας και αυθαίρετα ανακοινώθηκε από εδώ μέσα πως η συγκέντρωση δεν θα γίνει, κάποιες σκέψεις:

Όταν σχεδόν όλα τα ΜΜΕ μιλάνε για άσκηση δίωξης κατά ενός πολίτη για την έκφραση αισθημάτων έναντι μεγαλοτραπεζιτών μνημονιακών απατεώνων, και στη συνέχεια στον χώρο του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανακοινώνει ο ίδιος πως μόλις συνελήφθη, στοιχειώδης υποχρέωση καθενός που σέβεται και υπερασπίζεται τα δημοκρατικά δικαιώματα είναι το κάλεσμα σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση.

Αυτό ακριβώς κάναμε αυτή τη νύχτα και γι' αυτό καλέσαμε σε κινητοποίηση στη ΓΑΔΑ.
Η κινητοποίηση, τελικά, δεν έγινε, καθώς ο κόσμος πληροφορήθηκε ότι ο Φιλιππάκης δεν συνελήφθη και ότι η σχετική ανακοίνωση ήταν αποτέλεσμα χακαρίσματος.

Εγώ δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς συνέβη. Και ούτε θα μπω στη λογική να ψάξω το γιατί, ενώ όλη νύχτα γινόταν χαμός σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ιστοσελίδες και σε ραδιόφωνα, δεν έβγαινε ο ίδιος να διαψεύσει την είδηση για τη σύλληψή του ή έστω ο δικηγόρος του (όπως έγινε καθυστερημένα αργά το πρωί) ή κάποιος δικός του άνθρωπος. Πόσο μάλλον, όταν εξαγγελλόταν και κινητοποίηση.

Η γνώμη μου είναι πως ανεξαρτήτως του αν δεν συνελήφθη ή πιάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος λόγω της κατακραυγής, η κινητοποίηση έπρεπε να γίνει. 

Ακριβώς γιατί δεν διαψεύδεται η πρόθεση να ασκηθούν διώξεις για την έκφραση γνώμης στο διαδίκτυο και γιατί ήταν εκατοντάδες αυτοί που είχαν εκδηλώσει διάθεση συμμετοχής.

Είναι προφανές πως η ομάδα αυτή που συγκροτήθηκε εδώ με αφορμή τη είδηση για τη σύλληψη του Φιλιππάκη, και μέσα σε λίγες ώρες βρήκε ευρύτατη ανταπόκριση, δεν έχει πλέον νόημα να υπάρχει. Ας συνεχιστεί ο διάλογος κάποιες ώρες και το απόγευμα θα καταργηθεί,
Αρχή φόρμας

Σχόλια

Ε. Χ. Μήπως ήταν πρόβα για να εκτιμήσουν τις αντιδράσεις; Σ΄αυτήν την περίπτωση έχει νόημα η συνέχιση τής ομάδας να είναι τουλάχιστον σε επιφυλακή. Το δικό μου ερώτημα που θα ήθελα να διευκρινιστεί είναι γιατί ο ίδιος δεν διέψευσε την είδηση τής σύλληψής του.


V. S. Γιώργο η πρωτοβουλία ήταν αξιέπαινη, εμείς ήμασταν μια παρέα που είχαμε ετοιμαστεί να κατεβούμε, στις 10.12 πληροφορηθήκαμε για διάψευση από τον Μακρίδη, και έτσι το ακυρώσαμε. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια!


Φ. Κ. Την ίδια απορία έχω και γω.


κοινωνική αριστερά Η εκτίμησή μας είναι πως δεν διέψευσε τη σύλληψή του γιατί είχε πράγματι προσαχθεί (όταν ανάρτησε τη φράση "μόλις με συνέλαβαν") αλλά η προσαγωγή του δεν μετατράπηκε τελικά σε σύλληψη. 

Προκειμένου να μήν τον συλλάβουν, τον υποχρέωσαν να κατεβάσει την ανάρτησή του και να δηλώσει μέσω του δικηγόρου του πως δήθεν ο λογαριασμός του χακαρίστηκε και ο χάκερ είναι υπεύθυνος για την ανάρτηση της φράσης "μόλις με συνέλαβαν" αλλά καί του κατεβάσματος της επίμαχης ανάρτησης για την οποία κινήθηκε εναντίον του ο Στουρνάρας. 

Έτσι (δια του ανύπαρκτου χάκερ) η ανάρτηση θα κατέβαινε, δεν θα δινόταν η εντύπωση ότι ο Φιλιππάκης υπαναχώρησε σε πιέσεις και έκανε συναλλαγή με τον εισαγγελέα ενώ ταυτόχρονα δεν θα είχε και την ευθύνη για την φράση "μόλις με συνέλαβαν" αφού θα το είχε κάνει πάλι ο (ανύπαρκτος) χάκερ σύμφωνα με τη δήλωση του δικηγόρου του. 

Ταυτόχρονα με αυτό τον χειρισμό η κυβέρνηση δεν θα χρεωνόταν μιά σύλληψη ή προσαγωγή έστω ενός δημοσιογράφου και μάλιστα του Ειδικού Γραμματέα της ΕΣΗΕΑ για αδίκημα έκφρασης γνώμης που θα πυροδοτούσε άμεση και ανεξέλεγκτη πολιτική σύγκρουση. 

Η στρατηγική βέβαια αυτή είναι καταγέλαστη και προσβλητική για τον ίδιο και αυτός είναι ο λόγος που δεν βγήκε να την υπερασπίσει αυτός ο ίδιος αλλά ανέλαβε ο δικηγόρος του ο οποίος μπορούσε εκτός όλων των άλλων να διαθέτει επιπλέον και το επιχείρημα της άγνοιας γεγονότων ή διαδικασιών, πράγμα που ο ίδιος ο Φιλιππάκης δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί μπροστά σε συναδέλφους του δημοσιογράφους. 

Στο διάλογο που έγινε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Open όλα αυτά γίνανε φανερά σε όποιον ξέρει να ακούει. Τα δύο σημεία της συζήτησης που αποκαλύπτουν το τί ακριβώς έχει συμβεί είναι 

1. το σημείο που ο δημοσιογράφος ρωτάει το δικηγόρο για το τί ενέργειες έκανε ο Φιλιππάκης προς την σχετική υπηρεσία του fb όταν διαπίστωσε ότι ο λογαριασμός του έχει χακαριστεί για να πάρει ως απάντηση από το δικηγόρο πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τα του διαδικτύου και 

2. το σημείο που ο δικηγόρος δηλώνει πως όπως εξελίχτηκαν τα γεγονότα πριν από τις 12:00 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποια ενέργεια αλλά και το πρωί ήταν πολύ ταλαιπωρημένος από αυτά που προηγήθηκαν και δεν προτίθεται να κάνει κάποια ενέργεια για να αποκαταστήσει τα ζητήματα του χάκινγκ και του λογαριασμού του στο fb. (Ποιά γεγονότα δηλαδή; Αυτός δεν δήλωσε πως ο πελάτης του δεν συνελήφθη;) 

Δυστυχώς οι εκβιασμοί ήταν απ' ότι φαίνεται πολύ σοβαροί και τον υποχρέωσαν να παραδοθεί πλήρως στον ανακριτή. Αυτό είναι ανθρώπινο. Γι αυτό άλλωστε δεν γράφουμε στην ανάρτησή μας στο blog όλα όσα εξηγούμε εδώ. Γιατί δεν πρέπει να τροφοδοτούμε τον εύκολο κανιβαλισμό σε ανθρώπους μάλιστα που εξακολουθούν να διώκονται και τους οποίους μάλιστα υπερασπίζουμε. 

Αυτό που ωστόσο δεν γίνεται να συγχωρέσουμε του Φιλιππάκη είναι πως μετά από αυτό που έγραψε και ενώ είχε κάθε δικαίωμα να ανακαλέσει τις φράσεις του να ανασκευάσει αν ήθελε το κείμενό του και να περιγράψει στη συνέχεια τα αληθινά περιστατικά τίμια και ανθρώπινα, αυτός έπεσε στην παγίδα του ψεύδους και της παραπλάνησης όλων μας προτιμώντας να σπείρει την απόλυτη σύγχυση και να μας βγάλει όλους αναξιόπιστους, μυθομανείς και τρελούς υπονομεύοντας και κάθε εμπιστοσύνη σε μή συντεταγμένες - γραφειοκρατικές πρωτοβουλίες, προκειμένου από τη σύγχυση αυτή κανείς να μη γνωρίζει τελικά με βεβαιότητα ποιά είναι η αλήθεια και να βγεί αυτός τελικά σαν ήρωας, χακαρισμένος αλλά ανυποχώρητος. 

Αυτό είναι δόλιο αλλά πολύ συνηθισμένο. Και επειδή αυτό τον σχεδιασμό απόκρυψης της αλήθειας τον γνωρίζουν οι μηχανισμοί της εξουσίας και των ΜΜΕ αφού μαζί τους τα σκηνοθέτησε, η εξαπάτηση αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς τους υπόλοιπους που ήμασταν και οι μόνοι συμπαραστάτες του. 

Βέβαια το πιθανότερο είναι πως καί από την καταδίκη δεν θα τον σώζαμε γιατί η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη καί τη δουλειά του* πιθανά θα την έχανε. (δεν παίζει ο Στουρνάρας). Να γνωρίζουμε ωστόσο πως πλέον τον Φιλιππάκη τον κρατάνε. 

Δείτε ξανά το video με αυτές τις σκέψεις.


(*) Την ώρα που γράφτηκε αυτό το σχόλιο, δεν γνωρίζαμε πως ο Γιώργος Φιλιππάκης είναι συνταξιούχος.





Όπως είπαμε ήδη, λίγες ώρες  μετά από αυτή τη δημοσίευση, κατέβηκε και εξαφανίστηκε ο λογαριασμός μας στο fb. Επειδή λοιπόν, η τοποθέτησή μας αυτή ταιριάζει πιό κοντά από κάθε άλλη "επίσημη" εκδοχή με τα γεγονότα και επειδή όλες, δυστυχώς, οι πλευρές θα είχαν τους λόγους τους να χαθεί από το διαδίκτυο, την αναρτούμε πλέον στο blog ώστε όποιος θέλει να μπορεί να τη διαβάσει και να τη σχολιάσει.  

Αντίστοιχη προσέγγιση μπορεί κανείς ευτυχώς να διαβάσει και σε άλλες δημοσιεύσεις όπως για παράδειγμα στην ανάρτηση της Αντωνίας Λεγάκη_28.5.2017


Ο Ίδιος ο Γιώργος Φιλιππάκης ωστόσο, επιμένει στην εκδοχή του, καλύπτοντας τους εκβιασμούς που προφανώς του ασκήθηκαν και οι οποίοι θα περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τον όρο να μην ανακοινώσει ποτέ την προσαγωγή του διότι σε αντίθετη περίπτωση όσα συμφωνήθηκαν θα ήταν άκυρα και η σύλληψη και δίωξη σε βάρος του θα προχωρούσε.


Όλα όσα συνέβησαν στην περίπτωση του Γιώργου Φιλιππάκη και άλλα πολλά που δεν γνωρίζουμε ήταν απ' ότι φαίνεται ο προάγγελος της οριστικής επιβολής της αστυνομίας της σκέψης και καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στο διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Διαβάστε την παρακάτω είδηση της τελευταίας στιγμής:





2 σχόλια:

  1. Δημοσίευση: 13 Μαρ. 2006

    Αθήνα

    Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του εφέτη Ανακριτή Ι.Σίδερη ο δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    Ο δικηγόρος απολογήθηκε για τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και της δωροδοκίας, που σχετίζονται με την υπόθεση της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία.
    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Λαμπίρης είχε καταθέσει σε λογαριασμό της καταζητούμενης ανακρίτριας ποσό 4.700 ευρώ, στοιχείο που προέκυψε από το άνοιγμα των λογαριασμών της κ. Ηλία.

    Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι το επίμαχο ποσό αποτελούσε δάνειο προς την πρώην ανακρίτρια.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΜΠΕ

    https://archive.is/wxDfl#selection-3693.1-3693.25

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν όμως ένας επώνυμος και δημοσιογράφος φοβάται τόσο τι θα κάνει ο υπόλοιπος κόσμος; Ο Φιλιππάκης μπορούσε να γίνει μπροστάρης αλλά δεν τόλμησε. Είναι όμως εξωφρενικό ότι έγινε και μάλιστα από τα "αριστερά". Σε άλλη περίπτωση - άλλη κυβέρνηση χωρίς αριστερό φερετζέ - θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες. Όλα αυτά συνιστούν πολύ άσχημα προμηνύματα. Υπό το "αθώο" προσωπάκι του Τσίπρα περνάνε αναίμακτα οι πιο αντιδραστικές πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή