Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Δημήτρης Κωτσάκης : Σημειώσεις για τον φασισμό


Το κείμενο του Δημήτρη Κωτσάκη "Σημειώσεις για τον φασισμό" δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "σημειώσεις της στέπας" # 3 με θέμα: Φασισμός και καθημερινή ζωή. εκδόσεις των ξένων, Ιούνιος 2013 - Θεσσαλονίκη.

 
Ο φασισμός δεν είναι κόμμα, δεν είναι πολιτική τάση, δεν είναι μια παραίσθηση βίας που θολώνει το κρύσταλλο της δημοκρατίας και χαμηλώνει τη λάμψη του διαφωτισμού. Είναι τα κόμματα, είναι η πολιτική, είναι η προϋπόθεση της δημοκρατίας στις κοινωνίες του διαφωτισμού. Είναι το δήθεν άκρο που βγαίνει από τα σπλάχνα του κτήνους.
Στο τεύχος αυτό παρουσιάζουμε κείμενα που πραγματεύονται όψεις της γενικής μας αντίληψης ότι οι φασιστικές αξίες (η περιφρόνηση στον αδύναμο, η υποταγή στον δυνατό και οι διάφορες εκφάνσεις των κοινωνικών αυτών παθολογιών):
- διαποτίζουν την καθημερινότητα της αστικής δημοκρατίας,
- είναι απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την άλλη όψη της, την καπιταλιστική λεηλασία,
- στερεώνονται στην ευγονική πολιτική και την αντιμετώπιση του πληθυσμού ως "βιομάζας" - ως σωμάτων που είναι, παράγουν και αναπαράγουν εμπορεύματα, που μπορούν να εξοντωθούν, να διαμελισθούν, να διαιρεθούν, να ανακυκλωθούν, να τηλερυθμιστούν, να γίνουν αόρατα. [...] 


Δημήτρης Κωτσάκης : Σημειώσεις για τον φασισμό

Κείμενο δημοσιευμένο στο περιοδικό "σημειώσεις της στέπας" # 3 Φασισμός και καθημερινή ζωή. εκδόσεις των ξένων, Ιούνιος 2013 Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου