Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Φουκουσίμα : Τρία χρόνια από το πυρηνικό έγκλημα - το μεγάλο ψέμα - "Κανείς δεν πέθανε, κανενός η υγεία δεν καταστράφηκε"


























Εικόνα της διασποράς της μόλυνσης από την αμερικανκή National Oceanic and Atmospheric Administration

Η πυρηνική βιομηχανία και οι μαζορέτες της στα μέσα ενημέρωσης έχουν ενεργοποιήσει μια χορωδία  παραπληροφόρησης πάνω στο ζήτημα της Φουκουσίμα, γράφει ο Karl Grossman. Αλλά οι προσπάθειές τους να καταστείλουν την αλήθεια είναι τελικά καταδικασμένες σε αποτυχία.

του Karl Grossman* από τον the ecologist, 8 Μαρ 2014 

Πηγή: eco blog

Ενώ φτάνουμε στην τρίτη επέτειο από την πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα Daiichi (11 Μαρτίου 2011) την επόμενη εβδομάδα, η  επιχείρηση Το Μεγάλο Ψέμα σχετικά με την καταστροφή συνεχίζεται - μια καταστολή των πληροφοριών, μια απόπειρα ανειλικρίνειας ιστορικών διαστάσεων.

Περιλαμβάνει διεθνείς φορείς, ιδίως του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, εθνικά κυβερνητικά όργανα - με επικεφαλής στην Ιαπωνία και τον νυν πρωθυπουργό της, την ισχυρή πυρηνική βιομηχανία και ένα παγκόσμιο «πυρηνικό χωριό» επιστημόνων και άλλων με έννομο συμφέρον στην ατομική ενέργεια.

Η εξαπάτηση ήταν αναπόσπαστα δεμένη με την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας από την αρχή. Πράγματι, άνοιξα το πρώτο μου βιβλίο για την πυρηνική τεχνολογία, με τίτλο: "Τι δεν υποτίθεται ότι ξέρετε για την πυρηνική ενέργεια", με το εξώφυλλο να γράφει:

"Δεν έχετε ενημερωθεί για την πυρηνική ενέργεια. Δεν σας έχουν πει. Και αυτό έχει γίνει επί σκοπώ. Το να κρατηθεί το κοινό στο σκοτάδι κρίθηκε αναγκαίο από τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχουν τον σκοπό τους."

"Εκείνοι στην κυβέρνηση, στην επιστήμη και στον ιδιωτικό τομέα που είχαν πιέσει για την πυρηνική ενέργεια, είχαν συνειδητοποιήσει ότι αν οι άνθρωποι γνώριζαν τα γεγονότα, αν γνώριζαν τις συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας, δεν θα την αποδεχόντουσαν."

Πυρηνική άρνηση

Δημοσιευμένο το 1980, το βιβλίο αυτό με οδήγησε στο να κάνω πολλές παρουσιάσεις για την πυρηνική ενέργεια στις οποίες έχω ακούσει πολλές φορές το σχόλιο ότι μόνο όταν συμβούν καταστροφικά πυρηνικά ατυχήματα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πλήρως την ημερομηνία λήξης της ατομικής ενέργειας.

Λοιπόν, μαζικά πυρηνικά ατυχήματα έχουν συμβεί - η καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986 και η καταστροφή στη Φουκουσίμα, που άρχισε στις 11 του Μάρτη του 2011 και βρίσκεται σε εξέλιξη με μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών δηλητηρίων να συνεχίζουν να απορρίπτονται στο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, η στάση όσων προωθούν τα πυρηνικά είναι η άρνηση - επιμένοντας ότι οι επιπτώσεις από την καταστροφή στη Φουκουσίμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες. Ένα τεράστιο πυρηνικό ατύχημα έχει συμβεί και εκείνοι θέλουν να πιστεύουν ότι δεν έχει.

«Η Φουκουσίμα είναι μια μυστηριώδης επανάληψη της άρνησης και της διαμάχης που ξεκίνησε με τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι» , έγραψε ο Ομότιμος Καθηγητής του Yale University, Charles Perrow, στο Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων πέρυσι.

"Αυτή είναι η ίδια η πυρηνική άρνηση που επίσης υποδέχθηκε τις δοκιμές της ατομικής βόμβας, τις καταστροφές των εγκαταστάσεων πλουτωνίου στο Windscale στη βόρεια Αγγλία και στο Chelyabinsk στα Ουράλια Όρη, και τα ατυχήματα του πυρηνικού σταθμού στο Three Mile Island στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Τσερνομπίλ σε αυτό που είναι τώρα η Ουκρανία . "

Πολλαπλές καταρρεύσεις στον πυρήνα

Η διαφορά με την Φουκουσίμα είναι στην κλίμακα της καταστροφής. Στην Φουκουσίμα ήταν πολλαπλές οι καταρρεύσεις στο χώρο των έξι πυρηνικών αντιδραστήρων. Υπήρξε συνεχιζόμενη ρύπανση σε ένα μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, με την ραδιενέργεια να πηγαίνει στον αέρα, που μεταφέρεται από τους ανέμους και να σκορπίζεται σε όλο τον κόσμο.

Και γιγαντιαία ποσά ραδιενέργειας έχουν εισέλθει στον Ειρηνικό Ωκεανό - κινείται με τα ρεύματα και μεταφέρεται από τη θαλάσσια ζωή που καταπίνει τις πυρηνικές τοξίνες.

Αυτός που καθοδηγεί την συγκάλυψη για την Φουκουσίμα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, που σχηματίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1957 με την αποστολή να«επιδιώκει να επιταχύνει και να διευρύνει τη συμβολή της ατομικής ενέργειας στην ειρήνη, την υγεία και την ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο."

Για τις συνέπειες της καταστροφής στη Φουκουσίμα, Η αναφορά της ΔΟΑΕ το 2011 : ". Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί επιπτώσεις στην υγεία σε κανένα πρόσωπο, ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε ακτινοβολίες από το ατύχημα". Τώρα εν έτει 2014, εμμένει στην εν λόγω αναφορά, παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις για το αντίθετο.

ΠΟΥ - υποτελής του ΔΟΑΕ

Σε συνεργασία με τον ΔΟΑΕ βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ δεσμεύτηκε για θέματα ραδιενέργειας και την πυρηνική ενέργεια νωρίς από τον ΔΟΑΕ. Το 1959, ο ΔΟΑΕ και ο ΠΟΥ, που ιδρύθηκε επίσης από τον ΟΗΕ, ήρθαν σε συμφωνία - που συνεχίζει μέχρι και σήμερα - που προβλέπει ότι ο ΔΟAE και ο ΠΟΥ " ενεργούν σε στενή συνεργασία μεταξύ τους . » και

"Κάθε φορά που η μια οργάνωση προτείνει την έναρξη ενός προγράμματος ή δραστηριότητας για ένα θέμα στο οποίο η άλλη οργάνωση έχει ή μπορεί να έχει ουσιαστικό συμφέρον, το πρώτο μέρος θα διαβουλεύεται με το άλλο, με σκοπό την προσαρμογή του θέματος με αμοιβαία συμφωνία."

Η Alison Katz, η οποία για 18 χρόνια εργάστηκε για την ΠΟΥ, δήλωσε στο podcast, της Libbe Halevy "Η Καυτή Καρέκλα των Πυρηνικών" πέρυσι ότι η συμφωνία ΔΟΑΕ-ΠΟΥ σημαίνει ότι:

«Ο ΠΟΥ δεν μπορεί να αναλάβει οποιαδήποτε έρευνα, δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες, δεν μπορεί να έρθει σε βοήθεια του τυχόν πληθυσμού, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του ΔΟΑΕ ... Ο ΠΟΥ, στην πράξη, στην πραγματικότητα, είναι υποταγμένη στον ΔΟΑΕ στο πλαίσιο της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών."

Όσον αφορά τα πυρηνικά θέματα »υπήρξε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, θεσμικής και διεθνούς συγκάλυψης που περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις, τις εθνικές αρχές, αλλά, δυστυχώς, και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας", δήλωσε ο Katz - μιλώντας για το πρόγραμμα με τίτλο, « Η Ανίερη Συμμαχία και τα ψεύδη των ΠΟΥ / ΔΟΑΕ για τα Διεθνή Στατιστικά Υγείας για τα Πυρηνικά ».

Απαιτούν την ανεξαρτησία της ΠΟΥ

Ο Katz είναι τώρα σε μια οργάνωση που ονομάζεται "Ανεξάρτητος ΠΟΥ" που εργάζεται για«την πλήρη ανεξαρτησία του ΠΟΥ από το πυρηνικό λόμπι και ιδίως από το φερέφωνό του, που είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας."

"Απαιτούμε ανεξαρτησία, έτσι ώστε ο ΠΟΥ να μπορεί να εκπληρώσει την συνταγματική επιταγή του στην περιοχή της ακτινοβολίας και της υγείας» , εξηγεί ο Katz.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι, αν οι υγειονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες όλων των πυρηνικών δραστηριοτήτων ήταν γνωστές στο κοινό, η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια θα τελείωνε αύριο. Στην πραγματικότητα, το κοινό ...θα την απέκλειε πιθανότατα αμέσως ως ενεργειακή επιλογή."

Ο ΠΟΥ εξέδωσε πέρυσι έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της καταστροφής στη Φουκουσίμα υποστηρίζοντας ότι «για το γενικό πληθυσμό εντός και εκτός της Ιαπωνίας, οι προβλεπόμενες κίνδυνοι είναι χαμηλοί και δεν παρατηρούνται αυξήσεις στα ποσοστά καρκίνου πάνω από τις συνήθεις τιμές αναφοράς».

Κανένα άλλο ατύχημα δεν μπορεί να επηρεάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους

Στη συνέχεια, υπάρχει ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, ο οποίος πέρυσι επέμεινε ενώπιον της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου ο ίδιος πίεσε επιτυχώς για να πάρει το Τόκιο - 180 μίλια από Fukushima - τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020:

"Δεν υπάρχουν σχετιζόμενα προβλήματα υγείας μέχρι τώρα, ούτε θα υπάρξουν στο μέλλον. Κάνω τη δήλωση αυτή μπροστά σας με τον πιο εμφατικό και κατηγορηματικό τρόπο."

Ο Abe έχει προσπαθήσει σκληρά για την επανεκκίνηση των 54 πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας, που όλα έκλεισαν στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα.

Έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη από αυτήν του προκατόχου του, Naoto Kan , του πρωθυπουργού όταν άρχισε η καταστροφή. Ο Καν δήλωσε σε συνέντευξη στη Νέα Υόρκη το περασμένο έτος για το πώς ήταν υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, αλλά μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα: «Η σκέψη μου έκανε στροφή 180 μοιρών, άλλαξε εντελώς."

Δήλωσε ότι σε κάποια στιγμή φάνηκε πιθανό ότι μια "περιοχή που περιλαμβάνει το Tokyo" και κατοικείται από 50 εκατομμύρια ανθρώπους θα έπρεπε να εκκενωθεί. «Συμβαίνουν ατυχήματα, όπως η συντριβή ενός αεροπλάνου και ούτω καθεξής», δήλωσε ο Kan.

Αλλά εκτός από ένα εργοστάσιο πυρηνικής καταστροφής, «κανένα άλλο ατύχημα ή καταστροφή δεν μπορεί να επηρεάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους ... κανένα άλλο ατύχημα δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια τραγωδία." Επιπλέον, είπε ο Kan, "και χωρίς πυρηνικά εργοστάσια μπορούμε να προσφέρουμε απολύτως την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας. "

Το μαζικό πυρηνικό στοίχημα της Ιαπωνίας

Στην Ιαπωνία από τότε που ξεκίνησε το ατύχημα έχει τριπλασιαστεί η χρήση της ηλιακής ενέργειας, είπε - και πρότεινε την Γερμανία ως μοντέλο με την μετα-Φουκουσίμα δέσμευσή της για κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και «όλη την ενέργεια της να παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας " μέχρι το 2050 .

Όλος ο κόσμος θα μπορούσε να το κάνει αυτό, είπε ο Kan. "Αν η ανθρωπότητα συνεργαστεί πραγματικά ... θα μπορούσε να προμηθεύεται όλη μας την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας."

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη στάση του Abe είναι το ότι η Ιαπωνία έχει καταστεί ένας παγκόσμιος παίκτης στην πυρηνική βιομηχανία. Οι Westinghouse και General Electric - οι κατασκευαστές των εγκαταστάσεων στην Φουκουσίμα - ήταν οι Coke και Pepsi των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε όλο τον κόσμο, ιστορικά χτίζοντας ή σχεδιάζοντας το 80% από αυτούς.

Το 2006, η Toshiba αγόρασε τον πυρηνικό τομέα της Westinghouse και η Hitachi εισήλθε σε μια συνεργασία με τον πυρηνικό τομέα της GE. Έτσι, οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο είναι πλέον ιαπωνικές εταιρίες.

Ο Abe ήταν απασχολημένος να ταξιδεύει ανά τον κόσμο προσπαθώντας να πλασάρει πυρηνικούς σταθμούς της Toshiba-Westinghouse και της Hitachi-GE για να προσπαθήσει να ξεπεράσει την ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας.

WNA: «δεν υπάρχουν θάνατοι, καμία ζημιά για την υγεία»

Όσο για την πυρηνική βιομηχανία, η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (WNA) δηλώνει στην αναφορά της « ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων ισχύος » (ενημερωμένη τον Οκτώβριο του 2013):

«Το ατύχημα στη Φουκουσίμα δεν προκάλεσε κανένα θάνατο ... Το ατύχημα στη Φουκουσίμα οδήγησε σε κάποια έκθεση στην ακτινοβολία των εργαζομένων στο εργοστάσιο, αλλά δεν είναι ικανό να απειλήσει την υγεία τους."

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα Daiichi; Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς αυτήν την στιγμή. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη το γιγάντιο ποσό των ραδιενεργών δηλητηρίων που έχουν απελευθερωθεί και που θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν, οι επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες.

Ο ισχυρισμός του ότι δεν υπήρχαν συνέπειες για τη ζωή από την καταστροφή στη Φουκουσίμα και η πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον είναι ένα εξωφρενικό ψεύδος.

Κανένα ποσό της ραδιενέργειας δεν είναι «ασφαλές»

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πλέον ευρέως κατανοητό ότι δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο της ραδιενέργειας. Κάθε ποσότητα μπορεί να σκοτώσει. Όσο περισσότερη η ραδιενέργεια, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις. Δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο για την Προστασία από την Ακτινοβολία έχει δηλώσει: «Κάθε αύξηση της έκθεσης σε ακτινοβολία παράγει μια σταδιακή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου."

Κάποτε υπήρχε η αντίληψη ότι υπάρχει μια «δόση κατωφλίου» της ραδιενέργειας κάτω από το οποίο δεν θα υπήρχε καμία ζημιά. Αυτό συνέβαινε γιατί όταν ξεκίνησε η πυρηνική τεχνολογία και οι άνθρωποι άρχισαν να εκτίθενται στην ραδιενέργεια, δεν έπεφταν αμέσως κάτω νεκροί.

Αλλά καθώς τα χρόνια περνούσαν, διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της ραδιενέργειας χρειάζονται χρόνο για να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες - ότι υπάρχει μια «περίοδος επώασης» από 5 έως 40 χρόνια .

Ο Δρ Chris Busby, επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινδύνου από την Ακτινοβολία που έχει διατελέσει καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια προβάλλει τον αριθμό των νεκρών από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε από την Φουκουσίμα σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο . "Η Φουκουσίμα εξακολουθεί να βράζει ραδιονουκλίδια σε όλη την Ιαπωνία " , είπε. "Το Τσερνομπίλ το έκανε σε μία κίνηση. Έτσι η Φουκουσίμα είναι χειρότερη."

Πράγματι, μια έκθεση από το Ινστιτούτο για την Επιστήμη στην Κοινωνία , που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα: "Η πιο-εξελιγμένη-ανάλυση-αιχμής με βάση τα πιο περιεκτικά σύνολα δεδομένων που διατίθενται αποκαλύπτει ότι το ραδιενεργό νέφος από την κατάρρευση της Fukushima είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο του Τσερνομπίλ και με μεγαλύτερη παγκόσμια εμβέλεια."

Ο πιθανότερος φόρος θανάτου από την Φουκουσίμα - 600.000 πρόωροι θάνατοι

Ένας αριθμός θανάτων έως 600.000 εκτιμάται σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για την Ομάδα Πιθανολογικής Αξιολόγησης της Ασφάλειας των Βορείων Χωρών η οποία διοικείται από τις πυρηνικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η Δρ Helen Caldicott, ιδρυτής των Ιατρών για την Κοινωνική Ευθύνη, δήλωσε σε συνέδριο με θέμα « Οι Ιατρικές Επιπτώσεις της Φουκουσίμα », που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ιαπωνία:

"Το ατύχημα είναι τεράστιο σε ιατρικές επιπτώσεις. Θα προκαλέσει μια επιδημία καρκίνου καθώς οι άνθρωποι εισπνέουν τα ραδιενεργά στοιχεία, τρώνε ραδιενεργά λαχανικά, ρύζι και κρέας, και πίνουν ραδιενεργό γάλα και τσάι.

"Καθώς η ακτινοβολία από τη μόλυνση των ωκεανών βιο-συσσωρεύεται στην τροφική αλυσίδα ... ραδιενεργά ψάρια θα πιαστούν χιλιάδες μίλια από τις ιαπωνικές ακτές. Δεδομένου ότι θα καταναλωθούν, θα συνεχίσουν τον κύκλο της μόλυνσης, που αποδεικνύει ότι δεν έχει σημασία που βρίσκεστε, όλα τα μεγάλα πυρηνικά ατυχήματα γίνονται τοπικά ».

Η Δρ Caldicott, της οποίας τα βιβλία για την πυρηνική ενέργεια περιλαμβάνουν την Πυρηνική Τρέλα, δήλωσε επίσης: "Η καταστροφή της Fukushima δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ραδιενεργό νέφος που παραμένει τοξικό για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια καλύπτει μεγάλα τμήματα της Ιαπωνίας, δεν πρόκειται ποτέ να « καθαριστεί » και θα μολύνει τα τρόφιμα, τους ανθρώπους και τα ζώα - πρακτικά σχεδόν για πάντα."

Ο Arnie Gundersen, πρώην ανώτερος αντιπρόεδρος σε πυρηνική βιομηχανία , είπε: «Οι επιπτώσεις στην υγεία για τους Ιάπωνες θα αρχίσουν να γίνονται αισθητές σε πολλά χρόνια και μέχρι 30 ή 40 χρόνια για τον καρκίνο. Και πιστεύω ότι θα φτάσουμε να δούμε μέχρι και ένα εκατομμύριο καρκίνους τα επόμενα 30 χρόνια, λόγω του περιστατικού της Fukushima στην Ιαπωνία. "

Στη Φουκουσίμα, "Έχουμε ανοίξει μια πόρτα για την κόλαση που δεν μπορεί εύκολα να κλείσει - αν μπορέσει ποτέ» δήλωσε ο Paul Gunter, διευθυντής του Προγράμματος Εποπτείας Αντιδραστήρων στις Η.Π.Α. - με βάση την ομάδα Beyond Nuclear ,πέρυσι.

Ακτινοβολία σε κίνηση

Ήδη ένας υπερβολικός αριθμός περιπτώσεων καρκίνων του θυρεοειδούς έχει εμφανιστεί στην Ιαπωνία, ένα πρώιμο σημάδι των επιπτώσεων της ραδιενέργειας. Μια μελέτη πέρυσι από τον Joseph Mangano και την Δρ Janette Sherman του Προγράμματος Ακτινοβολία και Δημόσια Υγεία, και του Δρ Chris Busby , κατέληξε ότι ραδιενεργό ιώδιο από την έκρηξη της Φουκουσίμα καταστρέφει το θυρεοειδή αδένα παιδιών στην Καλιφόρνια.

Και το μεγαλύτερο κύμα της ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Φουκουσίμα αναμένεται να χτυπήσει τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής κατά τους επόμενους και για αρκετούς μήνες.

Εν τω μεταξύ, σε μια μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, κάθε τόνος που αλιεύεται στα ύδατα ανοικτά της Καλιφόρνια βρέθηκε να είναι μολυσμένος με καίσιο-137, ένα ραδιενεργό δηλητήριο που εκπέμπεται σε μεγάλη κλίμακα από την Φουκουσίμα. Οι τόνοι μεταναστεύουν από τα ανοικτά της Ιαπωνίας στα νερά της Καλιφόρνιας. Ο Daniel Madigan, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

"Ο τόνος πακετάρει [την ακτινοβολία] και την φέρνει σε όλους τους μεγάλους ωκεανούς του κόσμου. Ήταν σίγουρα έκπληξη το να το διαπιστώσουμε και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη το να την βρίσκουμε σε κάθε ένα ψάρι που μετρήσαμε."

Οικονομικές απώλειες σε ύψος 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Υπάρχει, βέβαια, και η τεράστια ζημιά στην περιουσία και τις κοινότητες . Το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής Υγείας των Ιατρών για την Κοινωνική Ευθύνη (PSR) στη συνοπτική έκθεσή της, του κόστους και των συνεπειών της Καταστροφής της Fukushima Daiichi, παραθέτει εκτιμήσεις των οικονομικών ζημιών μεταξύ 250 και 500 δισ. δολαρίων.

Περίπου 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι «ζώνες αποκλεισμού» «εγκαταλελειμμένων πόλεων, κωμοπόλεων, γεωργικής γης, σπιτιών και περιουσιών» και από τις οποίες έχουν εκδιωχθεί 159.128 άνθρωποι, αναφέρεται ο ανώτερος επιστήμονας του PSR, Steven Starr.

Επιπλέον, "περίπου ένα μήνα μετά την καταστροφή, στις 19 Απριλίου του 2011, η Ιαπωνία επέλεξε να αυξήσει δραματικά τα επίσημα « ασφαλή » επίπεδα της έκθεσης σε ακτινοβολία από 1 mSv [millisievert, ένα μέτρο της δόσης ακτινοβολίας] σε 20 mSv ανά έτος - 20 φορές υψηλότερα από το όριο έκθεσης των ΗΠΑ.

"Αυτό επέτρεψε την ιαπωνική κυβέρνηση να υποτιμήσει τους κινδύνους από το νέφος και να αποφευχθεί η εκκένωση πολλών άσχημα μολυσμένων περιοχών."

Ο «Νόμος Μυστικότητας για την Fukushima »

Και πέρυσι η ιαπωνική κυβέρνηση θέσπισε μια νέα Μυστική Πράξη που μπορεί να περιορίζει, με ποινή φυλάκισης 10 ετών, την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την Φουκουσίμα.

"Είναι το καρκινικό σήμα ενός πυρηνικού καθεστώτος που υποχρεούται να ελέγχει όλες τις γνώσεις γύρω από μια θανατηφόρο παγκόσμια καταστροφή που τώρα ασταμάτητα κλιμακώνεται", έγραψε o Harvey Wasserman, συν-συγγραφέας του Killing Our Own, σε ένα κομμάτι με τον εύστοχο τίτλο « Ο Νέος "Fukushima φασισμός" της Ιαπωνίας ».

Εν τω μεταξύ, πίσω στις ΗΠΑ, η Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή του έθνους έχει τα τελευταία τρία χρόνια με συνέπεια αρνηθεί να εφαρμόσει τα «διδάγματα» από την Φουκουσίμα.

Ο πρόεδρός της, Δρ Gregory Jaczko , εξαναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά από μια επίθεση εναντίον του με επικεφαλής την πυρηνική βιομηχανία όταν προσπάθησε να πιέσει στο ζήτημα αυτό με την αντίθεσή του σε αδειοδότηση από την NRC δύο νέων πυρηνικών σταθμών στη Γεωργία ", σαν Φουκουσίμα να μην είχε συμβεί ποτέ."

Η Rosalie Bertell, μια Ρωμαιοκαθολική καλόγρια, στο βιβλίο της No Immediate Danger, έγραψε για τις δεκαετίες καταστολής των επιπτώσεων της πυρηνικής ενέργειας και ο λόγος πίσω από αυτό:

"Σε περίπτωση που το κοινό ανακαλύψει το πραγματικό κόστος για την υγεία από την πυρηνική ρύπανση, μια κραυγή θα ξεχυθεί από όλα τα μέρη του κόσμου και οι άνθρωποι θα αρνούνται να συνεταιριστούν παθητικά με τον ίδιο τους τον θάνατο."

Έτσι εξηγείται, η απελπισμένη εκστρατεία - στην οποία είναι σε μεγάλο βαθμό συνένοχα τα σε μεγάλο βαθμό ενδοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - να αρνηθούν την καταστροφή στη Φουκουσίμα, μια καταστροφή που επηρεάζει βαθιά τη ζωή στη Γη.



*Ο Karl Grossman είναι καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης / College της Νέας Υόρκης, και συγγραφέας του The Wrong Stuff: The Space's Program's Nuclear Threat to Our Planet . Ο Grossman είναι ένας συνεργάτης της ομάδας ελέγχου των ΜΜΕ, Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) . Έχει συνεργαστεί στο Hopeless: Barack Obama and the Politics of Illusion.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Counterpunch .


Μετάφραση στα ελληνικά: Γιώργος Παπασπυρόπουλος για το eco blog 


Διαβάστε επίσης όλη τη σχετική αρθρογραφία από το tvxs.gr 

1 σχόλιο:

  1. Tchernobyl: η μεγάλη συγκάλυψη (GR-update2)
    http://inconue.wordpress.com/2009/04/24/chernobyl-the-great-cover-up-gr-update/

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η πυρηνική ενέργεια, της Alison Katz

    ΑπάντησηΔιαγραφή