Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

30.7.2015 : Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τη Μνημονιακή Επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ




Η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου σε μιά κρίση λατρείας προς τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 30.7.2015 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε τελικά εκτάκτως την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015.

Μετά την δημόσια δήλωση και απαίτηση 108 μελών της για σύγκληση της Κ.Ε. και αφού μεσολάβησαν 15 μέρες πιέσεων προς τους 108 από πλευράς της ηγεσιας και διαδοχικών άγονων συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας με στόχο να αναιρεθεί το αίτημα των 108 από την ημερήσια διάταξη της Κ.Ε. ως προϋπόθεση προκειμένου να διαμορφωθεί η αναγκαία πλειοψηφία των 7 μελών της Πολιτικής Γραμματείας για να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή.

Το κείμενο των 108 μελών της ΚΕ στις 15.7.2015 είναι το ακόλουθο: 

Στις 12 Ιουλίου συντελέστηκε στις Βρυξέλλες ένα πραξικόπημα που απέδειξε ότι στόχος των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν η παραδειγματική εξόντωση ενός λαού που οραματίστηκε ότι μπορεί να ακολουθηθεί ένας άλλος δρόμος πέραν και έξω από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ακραίας λιτότητας.
Ένα πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως εναντίον κάθε έννοιας δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας.
Η συμφωνία με τους “θεσμούς” ήταν αποτέλεσμα απειλών άμεσου οικονομικού στραγγαλισμού και συνιστά ένα νέο μνημόνιο με επαχθέστατους και ταπεινωτικούς όρους επιτήρησης, καταστροφικό για τον τόπο και το λαό μας.
Αντιλαμβανόμαστε τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν στην ελληνική πλευρά, παρά ταύτα θεωρούμε ότι το παλλαϊκό περήφανο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποκύψει στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών. 
Η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να περιφρουρήσουν την ενότητα του κόμματος, στη βάση των συνεδριακών αποφάσεων και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

Δείτε εδώ το κείμενο και τις 108 υπογραφές μελών της Κ.Ε.

Όπως το ΟΧΙ του 61,31% μετατράπηκε σε μια νύχτα σε ΝΑΙ στη συμφωνία από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και το αίτημα των 108 για καταδίκη της συμφωνίας από την Κ.Ε. μετατράπηκε με τη συναίνεση των προθύμων 53+ οι οποίοι με δήλωση του Π. Λάμπρου πήραν πίσω την υπογραφή τους, σε αίτημα για σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου (1) το Σεπτέμβριο.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (ο σκιώδης πρόεδρος της κυβέρνησης και του κόμματος) στην τοποθέτησή του, αφού πρώτα κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική πως λειτουργούν "σαν κόμματα μέσα στο κόμμα" (αποκρύπτοντας έτσι έντεχνα πως το πιό κρυφό και ισχυρό κόμμα μέσα στο κόμμα είναι το ανεξέλεγκτο κόμμα της ηγετικής ομάδας του κόμματος - κυβέρνησης) ξεκαθάρισε απόλυτα τις προθέσεις του και το χαρακτήρα που προσδίδει στο Έκτακτο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου. 

Ανέφερε συγκεκριμμένα ο Γ. Δραγασάκης : "Να κάνουμε έστω τώρα ό,τι δεν μπορέσαμε να κάνουμε στο ιδρυτικό μας Συνέδριο. Δηλαδή να προχωρήσουμε σε μία διαδικασία, η οποία, όπως κι αν την ονομάσουμε, θα κατατείνει στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ." 

Το Έκτακτο Συνέδριο αποτελεί συνεπώς το σχέδιο για επανίδρυση ενός ΚΡΑΤΙΚΟΥ - ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής του "ιστορικού συμβιβασμού" τον οποίο επέλεξε ερήμην του κόμματος η ηγετική ομάδα κυβέρνησης - κόμματος. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη εδώ

Από πλευράς αριστερής πλατφόρμας και άλλων τάσεων, ΚΟΕ, Ανένταχτοι, κλπ. που επεδίωκαν μια απόφαση καταδίκης της συμφωνίας με τους δανειστές από την Κ.Ε. και την υπεράσπιση των καταστατικών και προγραμματικών αρχών του ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα αντίστοιχα μετασχηματίστηκε σε άμεση (μέσα στον Αύγουστο και πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας) σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, (2) του ίδιου δηλαδή σώματος συνέδρων που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2013, που συνέταξαν και υπερψήφισαν το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, που εξέλεξαν την παρούσα Κεντρική Επιτροπή και εξέλεξαν επίσης τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρο του κόμματος.

Απαντώντας από την πλευρά της αριστερής πλατφόρμας στην οποία συμμετέχει ο Αντώνης Νταβανέλλος απάντησε στις αιτιάσεις του Γ. Δραγασάκη για "κόμματα μέσα στο κόμμα" με το παρακάτω εύστοχο απόσπασμα της ομιλίας του που παραθέτουμε :

"Σήμερα δεν γνωρίζουμε αν αυτή η πολιτική του ιδρυτικού συνεδρίου ήταν ορθή, δεν γνωρίζουμε αν αποτελούσε «εναλλακτική λύση» απέναντι στις Μέρκελ και στους Σόιμπλε. Γιατί αυτή η πολιτική εγκαταλείφθηκε την επομένη των εκλογών, ακυρώθηκε από ένα «περίκλειστο κόμμα μέσα στο κόμμα», που αποφάσισε μονομερώς και χωρίς έγκριση από κανένα μείζον κομματικό όργανο να στραφεί αποκλειστικά στην πολιτική διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, να στηρίζεται αποκλειστικά στην τακτική εξευμενισμού των «θεσμών» με την ελπίδα ότι θα πάρει έντιμο συμβιβασμό, να υιοθετήσει χωρίς δεύτερες σκέψεις και φροντίδες το «πάση θυσία στο ευρώ». Αυτή η πολιτική, με ενδιάμεσο σταθμό την 20η Φλεβάρη, κατέρρευσε στις 12-13 Ιούλη στις Βρυξέλλες" 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Αντώνη Νταβανέλλου εδώ

Ιδιαίτερα αιχμηρή εναντίον των μνημονιακών νομοθετημάτων της κυβέρνησης αλλά και της πρότασης για Έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο ήταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρέμβαση που πραγματοποίησε κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε.  Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκή εντολή, θεσμική νομιμοποίηση, το δημοκρατικό δικαίωμα να αλυσοδέσει τη χώρα με Μνημόνιο και πως δεν είναι δυνατό πρώτα να ψηφιστεί Μνημόνιο και μετά να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν με απερίφραστο τρόπο εγκαίρως και όχι εκ των υστέρων, τόνισε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου εδώ 

Η Κεντρική Επιτροπή ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση της πρότασης του Έκτακτου Συνεδρίου (μνημονιακής επανίδρυσης) του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο Σεπτέμβρη με την πρόταση της έκτακτης σύγκλησης του Διαρκούς Συνεδρίου να μειοψηφεί, με παραίτηση των 17 μελών της ΚΟΕ από την Κ.Ε. 

και για να μην ξεχνιόμαστε, κανείς από τους 108 υπογράφοντες το αρχικό κείμενο πρόσκλησης σε σύγκληση της Κ.Ε. δεν το υπέβαλλε τελικά προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή. 

Εξαίρεση, το κείμενο - 3η πρόταση προς ψήφιση που κατέθεσαν 5 μέλη της ΚΕ, ανάμεσά τους οι Α. Μπίστης, Α. Καρίτζης , Π. Βωβός, Δ. Αναγνωστόπουλος και το οποίο είχε πέντε σημεία μεταξύ των οποίων καταδίκη της απόφασης της 13 Ιούλη, και συγκρότηση διαδικασιών απεμπλοκής από το μνημόνιο αλλά και συμφωνία για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου που πρότεινε ο Τσίπρας,  γεγονός που κατέστησε την πρότασή τους ανενεργή και με ένα διαδικαστικό μπλέξιμο άνευ προηγουμένου τελικά οι 5 οδηγήθηκαν απλά να ψηφίσουν την πρόταση του Τσίπρα και η πολιτική τους παρέμβαση να πέσει στο κενό.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι και όλες που εντάχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της καταστατικής ιδρυτικής του αρχής, δηλαδή (Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΙΜΙΟ -τελευταία παράγραφος)  πως : "Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία" (3) Θα πρέπει να προετοιμάζονται από σήμερα για αυτές τις καταστροφικές για το κόμμα προθέσεις της ηγεσίας και να συνειδητοποιήσουν πως όσοι επιμένουν και σήμερα στη διατήρηση των αντιμνημονιακών αριστερών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν από πλευράς των ηγετικών στελεχών μιά "βελούδινη" επανίδρυση.
Τέλος, να θυμίσουμε σε όλους ότι σύμφωνα με Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ :

"Από ένα μέλος αφαιρείται η ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ όταν δρα αντίθετα και παραβιάζει το καταστατικό και τις αρχές του. H απόφαση λαμβάνεται από τη συνέλευση της Οργάνωσης Μελών στην οποία ανήκει, αφού διαπιστωθεί απαρτία και με πλειοψηφία 3/4 και αφού προηγουμένως το μέλος κληθεί γραπτώς να εξηγήσει τη στάση του/της. H απόφαση της Οργάνωσης Μελών, πρέπει να εγκριθεί από το αμέσως ανώτερο όργανο για να ισχύσει. Για περίπτωση μέλους της ΚΕ απαιτείται έγκριση από την ΚΕ, με αυξημένη πλειοψηφία 3/5".


Σημειώσεις:

(1) Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ 
Άρθρο 15
Έκτακτο συνέδριο
1. Ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού.
2. Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή  Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ή απευθείας το 15% των μελών του.
3. Η σύγκληση του εκτάκτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα. 

(2) Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ
Άρθρο 16
Διαρκές συνέδριο
1. Σε περίπτωση κρίσιμων αποφάσεων συγκαλείται το διαρκές συνέδριο από τους αντιπροσώπους του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου. Η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.
2. Τη σύγκληση διαρκούς συνεδρίου μπορεί να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή ή Οργανώσεις Μελών που αντιπροσωπεύουν το 1/4 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ή απευθείας το 15% των μελών του.
 
(3) Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

5 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά! Εξ όσων γράφετε συνυπεύθυνα είναι ολα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - αφού ακόμα δεν έχουν αφαιρέσει την ιδιότητα του μέλους από όσους αποτελούν και συμμετέχουν στην κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν. Επίσης οι πλειοψηφία των μελών της ΚΕ επιτροπής που έκαναν την επιλογή τους αλλά και όσοι μετά από αυτή την πραγματικότητα παραμένουν εκεί.

    Όσο για τη φωτογραφία που παραθέτετε, Αυλωνίτου, Ζαχαριάδης, Χαρά Καφαντάρη είναι φελλοί του ΣΥΡΙΖΑ που παρελαύνουν από όλα τα πάνελ και κωλογρείφουν την ηγεσία, ακριβώς γι αυτό βρίσκονται εκεί και ανταμείβονται εξάλλου!

    Τελειώνετε λοιπόν με τις αυταπάτες που αποβαίνουν μοιραίες για τον ελληνικό λαό. Φόλα στα συριζέϊκα σκυλιά!

    http://giatinalitheia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει και κάτι που δεν αναφέρεται στο κείμενο αλλά είναι προφανές από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

      Δεν υπήρξε απόφαση καταδίκης των κυβερνητικών επιλογών αλλά δεν υπήρξε και απόφαση που να τις επικυρώνει.

      Συνεπώς ισχύουν οι συνεδριακές αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις οποίες οι σημερινές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της κυβερνητικής εξουσίας είναι αντικαταστατικές και εκτός πολιτικής νομιμοποίησης από το κόμμα.

      Αυτό σημαίνει πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποχρέωση να καταψηφίσουν κάθε μνημονιακή συμφωνία που θα έρθει στη βουλή προς ψήφιση, καθώς και τα μέλη του κόμματος έχουν καταστατική υποχρέωση να αντιπαλέψουν με κάθε πολιτικό και κινηματικό μέσο τόσο εντός του κόμματος όσο και με την κοινωνική τους δράση όλες τις πιθανές μνημονιακές αποφάσεις που θα λάβει η βουλή μετά από πρόταση της κυβέρνησης.

      Α. και πού είσαι.

      Προσοχή με τις φόλες που ρίχνεις δεξιά κι αριστερά μην φας καμία κατά λάθος.

      Διαγραφή
    2. Έχουν υποχρέωση! Μπερδεύετε τις επιθυμίες σας και τη θεωρία με την πραγματικότητα και τα γεγονότα.Είστε το αριστερό άλλοθι του Τσίπρα που κάνει ότι γουστάρει εδώ και 6 μήνες στη εξουσία. Κάθε ένας από αυτούς τους μήνες ήταν κρίσιμος καθώς στέγνωσε τα δημόσια ταμεία και κάθε μέρα που περνά όλο και λιγότερο μπορεί να αναστραφεί η καταστροφή.

      Γι αυτό καλύτερα σταματήστε να κάνετε το δικηγόρο του ΣΥΡΙΖΑ και κοιτάξτε τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο και όχι η επιβίωση του κόμματος.

      Διαγραφή
    3. Δεν είμαστε "αριστερό άλλοθι" κανενός.
      Είμαστε μέρος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ.

      Η σύγκρουση έχει πολλά επίπεδα και η μάχη θα δοθεί σε όλα.
      Μην έχετε καμιά αμφιβολία.

      Διαγραφή
    4. Ούτε μία Oργάνωση Mελών δεν διέγραψε μέλος της βουλευτή που ψήφισε Ναι. Έχουμε λοιπόν σοβαρές αμφιβολίες οτι δεν πρόκειται στη συντριπτική πλειοψηφία για κομματόσκυλα, με ότι σημαίνει αυτό και για προσωπικά οφέλη ή και απλά την ταξική τους θέση. Εξού και η φόλα! Τη σύγκρουση και τα επίπεδά της άραγε πότε θα τα δούμε; Όταν τα αποτελέσματα των μνημονίων έχουν πια συντελεστεί;

      Διαγραφή