Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Wikileaks και Julian Assange – Χρήσιμες πληροφορίες και ιστορικό

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στο convalesco.org στις 12/08/2010 
και αναδημοσιεύτηκε στο episkiasis.wordpress.com στις 09/12/2010

Εισαγωγή

Το wikileaks είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό την δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας από κυβερνήσεις, οργανώσεις, φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες. Ιδρύθηκε από τον Julian Assange το 2006. Εκ τότε τα wikileaks έχουν δημοσιεύσει πολλά κείμενα. Το 2009 κέρδισε το βραβείο δημοσιογραφίας από την Διεθνή Αμνηστία για αποκαλύψεις εξαφανίσεων και δολοφονιών στην Κένυα.
Το wikileaks προσφέρει ανωνυμία στις πηγές του, ενώ η φαινομενικά άναρχη δομή του, καθιστά αδύνατο τον έλεγχο και τη λογοκρισία από τις κατά τόπους εξουσίες.
Το wikileaks βασίζεται κυρίως σε εθελοντές και δωρεές, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τις Η.Π.Α. κι άγγιξαν τα 200.000 € το 2009. Ο Julian Assange τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βρει ένα μοντέλο που θα επιτρέψει στην οργάνωση του να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά. Η προσπάθεια να πουλήσει με τους δικούς του όρους τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του, δεν καρποφόρησε.
O Julian Assange είναι ένα εξαιρετικά ικανός χρήστης υπολογιστών. Ασχολείται με την ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων από 1988, κι είχε υποθέσεις και δικαστήρια όταν σε νεαρή ηλικία “κατέλαβε”, μεταξύ άλλων, το δίκτυο ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Ήταν η εποχή των BBs, αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Assange έχει ενδελεχή γνώση υπολογιστικών δικτύων κι έχει εξασκήσει την “τέχνη” της παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα στο παρελθόν. Επίσης, η μητέρα του είχε δράση ως αναρχική – αναφέρομαι στην ιδεολογία του αναρχισμού όχι στην απροκάλυπτη καταστροφή – στο παρελθόν, το οποίο τον στιγμάτισε ως παιδί1.

Δομή και λειτουργία του ‘wikileaks’

Το wikileaks έχει μια ιδιόμορφη δομή, η οποία δεν είναι πλήρως ξεκάθαρη. Αποτελείται από ένα δίκτυο υπολογιστών (hosts) στα οποία στεγάζεται το υλικό. Το μοντέλο συστήματος δεν είναι κεντρικοποιημένο και δεν έχουν όλα τα συστήματα το ίδιο υλικό, δεν είναι “mirrors”. Όταν το σχεδίαζε ο Assange, εμπνεύστηκε από τα torrents.  Οι διαχειριστές των ‘servers‘ δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν επικοινωνούν παρά μόνο χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας και ψευδώνυμα. Οι εθελοντές που εργάζονται μαζί με το Assange δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτε που να μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τους διαχειριστές. Γνωρίζουν μονάχα τα ψευδώνυμα αυτών.
Αν και ως οργάνωση, διατηρεί δικηγόρους, πληρώνει hosting και υπηρεσίες δικτύου, κλπ. Δεν έχει “σπίτι” με την συμβατική έννοια του όρου. Ο ίδιος ο Assange συχνά αγνοείται. Ζει στα παγκάκια ή σε σπίτια εθελοντών. Παρουσιάζεται σε συνεδριάσεις και μετά εξαφανίζεται για καιρό. Ο πιο εύκολος τρόπος να επικοινωνήσει κανείς μαζί του, είναι μέσω twitter ή δικηγόρου.
Το wikileaks δεν είναι δημοσιογραφικό πρακτορείο με την συμβατική έννοια του όρου. Ως γνωστών οι δημοσιογράφοι, βάση νόμου2, έχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν την ανωνυμία της πηγής τους. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εκεί έρχεται το wikileaks κι εξασφαλίζει στη “πηγή” του ότι τα “νέα” όσο κι “άβολα” ή “ντροπιαστικά” θα κάνουν την εμφάνιση τους στο κοινό. Δεδομένου ότι δεν έχει “πατρίδα” το wikileaks, είναι εικονικά αδύνατο να… Υποκύψει σε πιέσεις3.
Η αποστολή εγγράφων γίνεται με κάθε δυνατή προστασία της πηγής. Μέσα από κρυπτογραφημένα κανάλια επικοινωνίας μπορεί ο οποιοσδήποτε να στείλει έγγραφα στο wikileaks, κρατώντας πλήρως την ανωνυμία του. Έπειτα μια ομάδα ειδικών, που συνήθως απαρτίζεται από εθελοντές, ελέγχει την εγκυρότητα των εγγράφων. Το wikileaks, αφαιρεί έγγραφα, ονόματα ή πληροφορίες που οποία θεωρούνται άσχετα με την υπόθεση και μπορεί να υποστούν συνέπειες – αναφέρομαι σε φυλάκιση ή θάνατο – έρχεται σε επικοινωνία με τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οίκους, κάνει μια σύμβαση έτσι ώστε να δεσμεύσει τους οίκους ότι θα δημοσιεύσουν τα έγγραφα αυτά.
Οι δημοσιογραφικοί οίκοι με την σειρά τους αξιολογούν τα έγγραφα κι ελέγχουν την εγκυρότητα τους. Έπειτα διαλέγουν μια ημερομηνία δημοσίευσης, κι αρχίζουν και δημοσιοποιούν τα “κομμάτια” που έχουν “σημασία”. Έτσι προκύπτει μια μορφή “συνεχόμενου ρεπορτάζ“. Ταυτόχρονα τα wikileaksστην ιστοσελίδα τους, δημοσιεύουν το υλικό στην αρχική του μορφή, έτσι ώστε να δώσουν την ευκαιρία στον κάθε ενδιαφερόμενο να ψάξει την αρχική πηγή για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Υπόθεση “cablegate”

Η δημοσίευση των εγγράφων

Το βίντεο που τράβηξε με το κινητό ο στρατιώτης Bradley Manning
Στις 28/11/2010 πέντε από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οίκους στον πλανήτη, δημοσίευσαν 291 από τα 251.287 έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του wikileaks.  Τα έγραφα αφορούν το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., το γνωστό State Department. Πρόκειται για έγγραφα αλληλογραφίας που αφορούν διάφορες υποθέσεις. Τα έγγραφα των Η.Π.Α. έχουν τέσσερις βασικές διαβαθμίσεις:
  1. Top Secret
  2. Secret
  3. Classified
  4. Unclassied
Τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους τα wikileaks ανήκουν στις κατηγορίες “Unclassified” τα περισσότερα, “Classified” περίπου και “Secret” περίπου 11.000. Η υπόθεση έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως “cablegate“, κι έχει προκαλέσει ένα σάλο άνευ προηγούμενου. Ποτέ ξανά στην παγκόσμια ιστορία της διπλωματίας δεν είχε υποστεί μια χώρα, ειδικότερα υπερδύναμη, τέτοιο χτύπημα. Οι προεκτάσεις που θα έχει το cablegate στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, είναι δύσκολο να κατανοηθούν άμεσα, καθώς ακόμη δεν έχει διοχετευθεί στα ΜΜΕ παρά ένα μικρό κλάσμα των εγγράφων.
Ο Badley Manning
Υπεύθυνος θεωρείται ο στρατιώτης Bradley Manning ο οποίος σύμφωνα με το τις δηλώσεις της κυβέρνησης Obama, κατέβασε σε ένα CD τα απόρρητα έγραφα και μάλιστα τράβηξε με το κινητό του τη δολοφονία Ιρακινών πολιτών τον Απρίλιο του 2007 στη Βαγδάτη (δείτε το βίντεο εδώ και διαβάστε σχετικά με τα έγγραφα εδώ) από το στρατιωτικό δίκτυο των Η.Π.Α. όταν ήταν φαντάρος στο Ιράκ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον διεθνή τύπο, ο Manning διατηρούσε επαφές με έναν hacker από την California. Ο hacker μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Manning είχε στείλει τα έγγραφα στο wikileaks επικοινώνησε με τις «αρχές».
Ο Manning αντιμετωπίζει κάθειρξη έως και 52 ετών για διάφορες κατηγορίες, σοβαρότερη των οποίων είναι αυτή της «Εσχάτης Προδοσίας» . Πολλοί τηλε-αστέρες, ζητούν την ηλεκτρονική καρέκλα για τον νεαρό στρατιώτη, γεννημένος το 1987. Η οργάνωση wikileaks αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Manning αλλά όταν προσπάθησε να του εξασφαλίσει δικηγόρο, ο στρατός των Η.Π.Α. αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεργασία.
Δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη ότι ο Manning έχει στείλει τα έγγραφα στο wikileaks, αλλά αντιμετωπίζεται σαν ήρωας τόσο από τον Assange όσο κι από πάρα πολλούς πολίτες των Η.Π.Α. κι έχει στραμμένο πάνω του το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας. Ο Manning αναμένεται να δικαστεί τον Ιούνιο του 2011 σε στρατιωτικό δικαστήριο. Πολλοί έχουν εκφράσει αμφιβολίας για την αμεροληψία των δικαστών που θα εκδικάσουν την υπόθεση.

Η αντίδραση της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

Η αντίδραση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. είναι – την στιγμή που γράφω το άρθρο, οι εξελίξεις αλλάζουν ραγδαία το σκηνικό – άνευ προηγούμενου. Οι Η.Π.Α. αν κι επίσημα δεν έχουν δημοσιοποιήσει καμία κατηγορία, γιατί απλούστατα η δημοσίευση εγγράφων που έχει στην κατοχή του ένας δημοσιογράφος, εκτός κι αν έχει υπογράψει συμβόλαιο «σιωπής», το γνωστό “confidentiality agreement”. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση του wikileaks ή του Assange.
Παρόλα αυτά η αντίδραση τόσο σχολιαστών, όσο κι εκπροσώπων των δύο κομμάτων, ήταν (είναι) το λιγότερο «εξωφρενική» και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση «δημοκρατικό καθεστώς». Ενδεικτικά αναφέρω τρία περιστατικά:
  • Ο δημοσιογράφος Jonathan Goldberg θέλει τον Julian Assange «νεκρό».
  • Η Sarah Palin, προτείνει να κυνηγήσουν τον Assange με τον ίδιο τρόπο που κυνηγούν την Al-Qaida και τους «ηγέτες των Taliban».
  • Ο Tom Flanagan, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Calgary,  προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση όταν στις 30/11/2010 στο CBC News Network δήλωσε ότι ο πρόεδρος Obama θα έπρεπε να στείλει επαγγελματίες δολοφόνους, ή ένα από αυτά τα «αεροπλάνα» (drones) που πιλοτάρονται εξ αποστάσεως για να εκτελέσουν τον Assange. Όταν ο Solomon, ο δημοσιογράφος του δελτίου, ζήτησε από τον Flanagan να ανακαλέσει, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα ηρεμήσει «έως ότου ο Assange εξαφανιστεί…». Λίγες ημέρες αργότερα έφτασαν μηνύσεις, από ακτιβιστές. Ο Flanagan αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη δημόσια, και να πει ότι «αστειευόταν»…
Από τις 28/11 έως τις 8/12/2010, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. αντιμετώπισε τα wikileaks με περισσότερη προσπάθεια από όση η καταβάλει η κυβέρνηση Bush ενάντια στην Al Qaida. Κατόπιν πολιτικής πιέσεως, έγιναν τα εξής:
  • Ο DNS provider EveryDNS σταμάτησε να “εξυπηρετεί” την ιστοσελίδα wikileaks.org .
  • Η υπηρεσία Moneybookers σταμάτησε την συνεργασία της με Wikileaks.
  • Η υπηρεσία Paypal σταμάτησε την συνεργασία της με το Wikileaks.
  • Η εταιρία hosting/backup Amazon.com σταμάτησε την συνεργασία της με Wikileaks.
  • Η Ελβετική τράπεζα PostOffice σταμάτησε την συνεργασία της με το wikileaks.
  • Η MasterCard ανακοίνωση ότι διακόπτει την δυνατότητα αποστολής χρημάτων στο Wikileaks.
  • Η VISA ανακοίνωσε ότι διακόπτει την δυνατότητα αποστολής χρημάτων στο Wikileaks.
Οι παραπάνω εταιρίες, επικαλέστηκαν αστείες δικαιολογίες οι οποίες δεν στέκουν σε καμία περίπτωση – γι αυτό και δεν θα μπω στην διαδικασία να τις αναφέρω – για να διακόψουν την συνεργασία τους με το Paypal. Όλες οι παραπάνω πράξεις έγιναν κατόπιν προτροπής του γερουσιαστή Joe Liberman.
Σε αντίποινα ομάδα ανώνυμων hackers με την ονομασία Anonymous ξεκίνησαν κυβερνοπόλεμο με αλλεπάλληλες επιθέσεις στις ιστοσελίδες της Paypal, της Mastercard και της τράπεζας Postoffice (δείτε εδώ).

Interpol, κατηγορίες και Βρετανία

Στις 01/12/2010 η Interpol έβγαλε ένταλμα σύλληψης για τον Julian Assange. Οι κατηγορίες είχαν ως αφετηρία την Σουηδία και μια υπόθεση βιασμού, δύο γυναικών, οι οποίες εργάστηκαν για κάποιο διάστημα ως εθελοντές στο wikileaks.
Στην Σουηδία, ο βιασμός είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν υπόψιν τους οι περισσότεροι άνθρωποι. Βιασμός θεωρείται το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Επίσης βιασμός – εκ των υστέρων - μπορεί να χαρακτηριστεί η περίπτωση μιας απότομης κίνησης πάνω στο σεξ.
Το συμβάν έγινε πριν από μερικούς μήνες. Λόγο απώλειας στοιχείων ο δικαστής που την ανέλαβε άφησε τον Assange να φύγει από την χώρα κι έκλεισε την υπόθεση. Ξαφνικά στις 30/11/2010 η υπόθεση, ως δια μαγείας, ξανά-άνοιξε από έναν δικαστή ο οποίος βρισκόταν σε άλλη πόλη(!?!).
Επίσης χαρακτηριστικό είναι η υπόθεση εντάλματος της Interpol. Σπάνια βγάζει η Interpol ένταλμα και προσθέτει στην λίστα “most wanted”, βιαστές.
Η Scotland Yard είχε εντοπίσει τον Assange, ο οποίος κατόπιν συμβουλής των δικηγόρων του,αρνήθηκε τις κατηγορίες και παραδόθηκε. Στην προ-ανακριτική ακρόαση που έγινε στο Λονδίνο, στις 07/12/2010, ο δικαστής θεώρησε ότι αν αφήσει τον Assange ελεύθερο θα φύγει από την χώρα, πράγμα που προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο ίδιος… Παραδόθηκε. Εκκρεμεί ή απόφαση έκδοσης του ή όχι στην Σουηδία.
Ο Assange – κι όλοι οι άλλοι - είναι σίγουροι ότι πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη υπόθεση, από την CIA. Το ίδιο και οι κατηγορίες. Μάλιστα ένα εκ των δύο θυμάτων, έχει επαφές με την CIA σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.
Οι περισσότεροι είναι αρκετά επικριτικοί τόσο με την Interpol, όσο και με τις Βρετανικές αρχές που έχουν μπει στην διαδικασία εκδίκασης μιας υπόθεσης που «μπάζει από παντού».
Ο Assange φοβάται , το προφανές, ότι σε περίπτωση που οι Βρετανικές αρχές τον παραδώσουν στην Σουηδία, αυτοί με την σειρά τους, χρησιμοποιώντας κάποια δικαιολογία θα τον παραδώσουν στις Η.Π.Α. .
Εν το μεταξύ οι Η.Π.Α. δεν έχουν ακόμη σχηματίσει κατηγορία. Θα πρέπει να περάσουν ένα νομοσχέδιο, να υπερψηφιστεί και μέσω αυτού του νομοσχεδίου να σχηματιστεί η κατηγορία!!!!

Η αντίδραση των Μ.Μ.Ε. στα wikileaks

Η στάση των μεγάλων – σε τζίρο και βάση αναγνωστών – Μ.Μ.Ε. τάχθηκε κατά του Assange. Σε σχεδόν όλα τα πρωτογενή Αγγλοσαξονικά πρακτορεία, που είχα την ευκαιρία να διαβάσω, ιδιαίτερα μετά από τις πρώτες 4 μέρες όπου οξύνθηκε η αντίδραση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. χρησιμοποιούν πολύ προσεκτικά τα επίθετα για να περιγράψουν την υπόθεση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο στο Time Magazine WikiLeaks’ War on Secrecy: Truth’s Consequences, όπου κλείνοντας ο δημοσιογράφος αναφέρει τα εξής:
Assange can talk big — he gave TIME a lecture on the Founding Fathers — and may have something of a martyr complex. But he has shown himself an exceptionally talented showman.
Ο χαρακτηρισμός “showman” εμπεριέχει μια δόση σαρκασμού κι απόρριψης, αφού επί της ουσίας δεν αποδέχεται την ηθική του ‘Assange’. Είναι μόνο ένα από τον καταιγισμό ‘αρνητικών’ επιθέτων, που μόνο σκοπό έχουν να βάλουν μια νοητική τρικλοποδιά στον αναγνώστη.
Κι όμως ο Assange θα μπορούσε άνετα να κάνει ένα μάθημα για τους ‘Πατέρες’ των Η.Π.Α. στο Time Magazine, καθώς και στο Economist, το NewsWeek, τους New York Times, την Huffington Post κι άλλες “διακεκριμένες” φυλλάδες για την ανικανότητα τους να κάνουν το καθήκον τους: Να ενημερώσουν το κόσμο για τι πραγματικά συμβαίνει άσχετα με τα «θέλω» της εκάστοτε εξουσίας.
Το ίδιο άρθρο αποφεύγει προκλητικά να πάρει θέση, στα ζητήματα που ήρθαν στην επιφάνεια με τις αποκαλύψεις του cablegate ή να κρίνει τον Pete King, που όπως αναφέρει, δηλώνει ότι τα wikileaks είναι μια «τρομοκρατική οργάνωση».
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των «δυτικών» ΜΜΕ είναι η προσέγγιση. Δεν μπένουν στην διαδικασία άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση Obama ή τους εμπλεκόμενους. Ασχολούνται κυρίως με το αν είναι σωστό ή όχι αυτό που έγινε, αναμασώντας τα ίδια ανόητα επιχειρήματα ξανά και ξανά και γράφοντας αράδες άρθρων, βασιζόμενοι στο αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση δημοσίευσης των εγγράφων, κι ένα κάρο άλλα ζητήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σημασία, μπροστά στο μέγεθος των αποκαλύψεων.
Έτσι καταντήσαμε να διαβάζουμε πραγματική κριτική, επί μέρους έστω, μόνο από την Guardian που τα δημοσιοεύει.
Η αντίδραση του κόσμου σε αυτά τα άρθρα όμως, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τα σχόλια των άρθρων που δημοσιεύονται είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Assange και των wikileaks, χωρίς ανύπαρκτα ηθικά διλήμματα.
Ευτυχώς δεν λείπουν και φωνές της λογικής όπως αυτή της Amy Davidston στον New Yorker. Ο Noam Chomsky αναφέρει την απέχθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την δημοκρατία και τάσσεται υπέρ του Assange. Η μεγαλύτερη μερίδα των δημοσιογράφων, ανεξάρτητων από τις κατά τόπους κυβερνήσεις ή «μεγάλους» οίκους, τάσσονται υπέρ του wikileaks.

Το περιεχόμενο των εγγράφων & προεκτάσεις

Στις 28/10 δημοσιεύθηκαν μόνο 291 από τα περίπου 260.000 έγγραφα. Αν και πάρα πολλοί «τηλε-αστέρες», έχουν εκφράσει την άποψη ότι το περιεχόμενο των εγγράφων είναι λίγο-πολύ «γνωστό», αυτό είναι ψέμα.
Οι αποκαλύψεις είναι πάρα πολλές, υπερβολικά σημαντικές κι επιπλέον επιφέρουν τις όποιες υποψίες σε επίπεδο γνώσης.
Ενδεικτικά θέλω να αναφέρω την υπόθεση του Khalid El-MasriΟ El-Masri είναι ένας Γερμανός μουσουλμάνος πολίτης, που είχε την ατυχία να έχει το ίδιο επίθετο με στέλεχος της Al-Qaida. Η CIA τον απήγαγε, τον βασάνισε κι όταν κατάλαβε ότι είχε πιάσει λάθος άνθρωπο, τον «πέταξε» στην Αλβανία. Στο εν τω μεταξύ η οικογένεια του δεν είχε σταματήσει να τον ψάχνει τα δύο χρόνια που «έλειψε». Σύμφωνα με πληροφορίες από τα wikileaks, μαθαίνουμε ότι η υπόθεση έγινε γνωστή κι ότι οι Η.Π.Α. απείλησαν την Γερμανία ότι σε περίπτωση εντάλματος σύλληψης για τους υπεύθυνους του «λάθους», θα υπάρξουν κυρώσεις.
Αυτή είναι μόνο μια από τις χιλιάδες υποθέσεις που ξεπροβάλλουν καθημερινά και δείχνουν ακόμη και στους πιο καλόπιστους, πόσο «ειλικρινείς» είναι οι ηγέτες των «πολιτισμένων χωρών» της «Δύσης».

Το ηθικό ζήτημα των wikileaks

Η κατηγορία της Sarah Palin κι άλλων «δημοσιογράφων» είναι ότι το wikileaks έθεσε σε «κίνδυνο» την ασφάλεια των Η.Π.Α. αλλά και τρίτους εμπλεκόμενους με τις διάφορες υποθέσεις. Πολλές από τις αποκαλύψεις, έμμεσα, αποκαλύπτουν ωμές δόσεις βίας, δολοφονίες (όπως π.χ. ο Collateral Murder) οι οποίες περνάνε «στα ψιλά», μιας κι ανησυχούν «για τους άλλους».
Δηλαδή, δεν κάνουμε τίποτε για τον δολοφόνο, απλά ανησυχούμε όλοι, μήπως εκθέσουμε τους «φίλους του».
Επίσης συχνά κατηγορούν τον Assange ότι «απαιτεί να πάντα να γίνονται στο φως το ήλιου», πράγμα «κακό». Το γιατί είναι «κακό» να ξέρουν οι Γερμανοί πολίτες ότι η κυβέρνηση τους μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους «πουλήσει» αν το ζητήσουν οι Η.Π.Α. είναι κάτι άγνωστο. Καταλαβαίνω ότι είναι κακό για τους πολιτικούς, που «ξεπουλάνε» την πατρίδα τους, αλλά για τους πολίτες πιστεύω ότι είναι καλό να ξέρουν αληθινά ποιον έχουν ψηφίσει.
Όλα τα ηθικά ζητήματα που έχουν τεθεί, τα οποία συνήθως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, γιατί το wikileaks έχει πολύ συγκεκριμένη πολιτική δημοσίευσης. Εάν στα 260.000 βγει κι ένα όνομα που δεν πρέπει στην φόρα, όπως είπε κι ο Assange, ζητούμε ταπεινά συγνώμη, αλλά αρνούμαστε να ασχοληθούμε με το «κλαδί» κι όχι με το «δάσος».

Προεκτάσεις cablegate κι ελευθερία λόγου

Όπως πολύ σωστά γράφει ο Νίκος Σμυρναίος, η υπόθεση cablegate, μετά τις ενέργειες της κυβέρνησης των Η.Π.Α. , έχει πάρει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τον Assange και το wikileaks.  Πλέον έχουμε μια κατά μέτωπο σύγκρουση της ελευθερίας λόγου – γιατί δυστυχώς γι αυτό πρόκειται – και της απολυταρχικής, Οργουελλιανού τύπου, κυβέρνησης η οποία θέλει να φιμώσει οποιονδήποτε μπορεί να ταράξει τα νερά. Φυσικά μαζί της τάσσονται όλα τα «υπάκουα» Μ.Μ.Ε. και οι εταιρίες που εξυπηρετεί κι εξυπηρετείται εις βάρος των πολιτών.
Η δημοσιογραφία θα αλλάξει κι ευχόμαστε να αλλάξει και η πολιτική, να λιγότερες δολοπλοκίες, μυστικά και φυσικά λιγότερα θύματα.
Το wikileaks έδειξε τον δρόμο, κι άλλοι ακολουθούν. Δυστυχώς το διαδίκτυο, κινδυνεύει σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε αφού στο τέλος αυτής της μάχης, θα έχει γίνει ελεύθερο ή πλήρως εξαρτημένο από την βούληση φασιστικών κυβερνήσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε σε πολύ ενδιαφέρουσες εποχές…
Πηγή: convalesco.org

Οι απαντήσεις του Assange   

 

σε ερωτήσεις που του έθεσαν χρήστες του διαδικτύου μέσω 

 

της ιστοσελίδας της Guardian στις 3 Δεκεμβρίου 2010.


Αναδημοσίευση από www.salata.tv 03/12/2010

 

Σήμερα το μεσημέρι (03/12/2010) ο Julian Assange συνδέθηκε στο διαδίκτυο και απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν χρήστες του διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας της Guardian. Διαβάστε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις εδώ. Το αρχικό κείμενο (στα αγγλικά) υπάρχει εδώ.
Fwoggie
Αρχίζω με αυτή την ερώτηση. Είστε κάτοχος αυστραλιανού διαβατηρίου - θα θέλατε να επιστρέψετε στη χώρα σας ή αυτό είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι κινδυνεύετε να συλληφθείτε κατά την άφιξή σας εξ' αιτίας των διαρροών που σχετίζονται με Αυστραλούς διπλωμάτες και αρχές;
Julian Assange:
Julian Assange small
Είμαι Αυστραλός πολίτης και μου λείπει πολύ η χώρα μου. Παρόλα αυτά, κατά τις τελευταίες εβδομάδες η Αυστραλή πρωθυπουργός, Julia Gillard, και ο γενικός πληρεξούσιος, Robert McClelland, κατέστησαν σαφές πως όχι μόνο η επιστροφή μου είναι αδύνατη αλλά και ότι έχουν ενεργή συμμετοχή στις επιθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον μου και των ατόμων του wikileaks. Αυτό εγείρει το ερώτημα, τι σημαίνει να είναι κανείς Αυστραλός πολίτης - σημαίνει κάτι, τελικά; Ή μήπως τελικά αντιμετωπιζόμαστε όλοι όπως ο David Hicks με την πρώτη ευκαιρία, έτσι ώστε οι Αυστραλοί πολιτικοί και διπλωμάτες να καλούνται στα καλύτερα κοκτέιλ πάρτυ της αμερικανικής πρεσβείας;

girish89
Πώς πιστεύετε ότι έχετε επηρεάσει το παγκόσμιο σκηνικό;
Και αφού προσελκύετε επάνω σας όλη αυτή την προσοχή... δεν θα έπρεπε ο πληροφοριοδότης ή οι πηγές σας να πάρουν εύσημα από εσάς;

Julian Assange:
Julian Assange small
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ένας από τους στόχους μας ήταν να τονίζουμε το ρόλο αυτών που παίρνουν το πραγματικό ρίσκο σε κάθε δημοσιογραφική αποκάλυψη. Χωρίς τις δικές τους προσπάθειες, οι δημοσιογράφοι δεν θα ήταν τίποτα. Εάν τα πράγματα έχουν έτσι όπως ισχυρίζεται το Πεντάγωνο, και ο νεαρός στρατιώτης - ο Bradley Manning - κρύβεται πίσω από κάποιες πρόσφατες αποκαλύψεις μας, τότε είναι αναμφίβολα ένας ανυπέρβλητος ήρωας.

Daithi
Έχετε δημοσιεύσει, ή σκοπεύετε να δημοσιεύσετε, έγγραφα (είτε ανάμεσα στα τωρινά, είτε σε αυτά του πολέμου στο Αφγανιστάν) με ονόματα Αφγανών πληροφοριοδοτών ή κάτι αντίστοιχο;
Είστε διατεθιμένος να λογοκρίνετε (συγνώμη για τον όρο) κάποια ονόματα που πιστεύετε ότι μπορεί να εκθέσουν ανθρώπους σε κίνδυνο αντιποίνων;
Με την ευκαιρία, πιστεύω πως η ιστορία θα σας δικαιώσει. Καλή δουλειά!!!
Julian Assange:
Julian Assange small
Το WikiLeaks έχει ένα ιστορικό δημοσιεύσεων εδώ και τέσσερα χρόνια. Σε όλη αυτή την περίοδο δεν έχει υπάρξει κανένας σοβαρός ισχυρισμός, ακόμα και από οργανισμούς όπως το Πεντάγωνο, ότι κάποιο πρόσωπο έπαθε κάτι ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων μας. Και αυτό, παρά τις μεγάλες προσπάθειες χειραγώγησης και παραπληροφόρησης με σκοπό να οδηγήσουν τον κόσμο σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν πιστεύουμε πως κάτι θα αλλάξει τώρα.

distrot
Το State Dept έχει θέσει θέμα για το εάν είστε δημοσιογράφος ή όχι. Είστε δημοσιογράφος; Και, εφ' όσον δημοσιεύετε πληροφορίες που κάποιος (οποιοσδήποτε) δεν θέλει να δημοσιευτούν, έχει σημασία το εάν είστε 'δημοσιογράφος' ή όχι;
Julian Assange:
Julian Assange small
Έγραψα το πρώτο μου μη-φανταστικό (σ.σ.: εννοεί όχι μυθιστόρημα ή φανταστική ιστορία, αλλά βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα) βιβλίο όταν ήμουν 25 ετών. Από τότε, συμμετέχω σε μη-φανταστικά ντοκυμαντέρ, εφημερίδες, τηλεοπτικές παραγωγές και στο διαδίκτυο. Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να συζητήσουμε το εάν είμαι δημοσιογράφος, ή το πώς οι άνθρωποί μας ξαφνικά σταματούν να θεωρούνται δημοσιογράφοι μυστηριωδώς, με το που αρχίζουν να δουλεύουν για εμάς. Αν και ακόμα γράφω και ερευνώ, ο ρόλος μου είναι κυρίως αυτός του αρχισυντάκτη και εκδότη, αυτού που οργανώνει και καθοδηγεί άλλους δημοσιογράφους.

achanth
Κύριε Assange,
σας έχουν αποσταλλεί έγγραφα σχετικά με UFO και εξωγήινους;
Julian Assange:
Julian Assange small
Διάφοροι καμμένοι μας στέλνουν emails σχετικά με UFOs ή το πώς ανακάλυψαν πως είναι ο αντίχριστος μιλώντας με την πρώην γυναίκα τους σε ένα πάρτυ. Παρόλα αυτά, τέτοιες πληροφορίες δεν πληρούν δύο από τους κανόνες δημοσιοποίησής μας:
1) τα ντοκουμέντα δεν πρέπει να είναι αυτοαναφορικά
2) πρέπει να είναι πρωτότυπα
Πάντως αξίζει να αναφερθεί πως στα εναπομείναντα μέρη του αρχείου cablegate υπάρχουν όντως αναφορές σε UFOs.

gnosticheresy
Τι συνέβη με όλα τα άλλα ντοκουμέντα που υπήρχαν στο Wikileaks πριν αρχίσετε τις τελευταίες μεγάλες αποκαλύψεις; Θα τα επαναφέρετε κάποια στιγμή στο μέλλον (εάν σας το επιτρέψουν οι "τεχνικές δυσκολίες");
Julian Assange:
Julian Assange small
Αρκετά από αυτά υπάρχουν διαθέσιμα στο mirror.wikileaks.info και τα υπόλοιπα θα επιστρέψουν αμέσως μόλις βρούμε το χρόνο να λύσουμε τα διάφορα προβλήματα. Από τον Απρίλη αυτού του έτους, το πρόγραμμά μας δεν το ορίζαμε εμείς. Το τροποποιούσαμε ανάλογα με τις κινήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον μας. Αλλά να είστε σίγουροι πως είμαι πολύ στεναχωρημένος που τα τρεισήμισι χρόνια δουλειάς, δικής μου και άλλων, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη από το κοινό.

CrisShutlar
Περιμένατε τέτοιο αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο; Φοβάστε για την ασφάλειά σας;
Julian Assange:
Julian Assange small
Πάντα πίστευα πως το WikiLeaks είναι ένα εγχείρημα που θα έπαιζε ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό, και σε ένα βαθμό αυτό ήταν σαφές ότι συνέβαινε ήδη από το 2007, όταν άλλαξε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κένυα. Πίστευα πως θα χρειάζονταν δύο ακόμα χρόνια, αντί για τέσσερα, για να αναγνωριστεί ο σημαντικός του ρόλος και από άλλους, οπότε από αυτή την άποψη είμαστε πίσω σε σχέση με το χρονοδιάγραμμά μας και έχουμε δουλειά να κάνουμε. Οι απειλές κατά της ζωής μας σημειώνονται και κρίνονται από την κοινή γνώμη, αλλά προφανώς παίρνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις στο βαθμό που μπορούμε, έχοντας να κάνουμε με μια υπερδύναμη.

JAnthony
Julian.
Είμαι ένας πρώην Βρετανός διπλωμάτης. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, βοήθησα στο συντονισμό ενεργειών εναντίον ενός βίαιου καθεστώτος στα Βαλκάνια, στην επιβολή κυρώσεων σε ένα έθνος που απειλούσε με εθνοκάθαρση, και στις διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα αναδιαπραγμάτευσης χρέους μιας χρεωκοπημένης χώρας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την ασφάλεια και τη μυστικότητα της διπλωματικής αλληλογραφίας, και την προστασία αυτής της αλληλογραφίας από τη δημοσίευση, όπως προβλέπει η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ελεύθερων και δημοκρατικών κρατών. Μία πρεσβεία που δεν μπορεί να προσφέρει συμβουλές ή να στείλει αναφορές πίσω στο Λονδίνο με ασφάλεια, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η διπλωματία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς διακριτικότητα και προστασία των πηγών της. Αυτό ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον ΟΗΕ όπως και για τις ΗΠΑ.
Δημοσιεύοντας αυτόν τον τεράστιο όγκο αλληλογραφίας, το Wikileaks δεν αναδεικνύει συγκεκριμένες υποθέσεις κακοδιαχείρισης, αλλά υπονομεύει ολόκληρη τη διαδικασία της διπλωματίας. Εάν μπορείτε να δημοσιεύετε διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ, μπορείτε να δημοσιεύσετε και αντίστοιχα έγγραφα του Ηνωμένου Βασιλείου ή του ΟΗΕ.
Η ερώτησή μου είναι: γιατί να μη σας θεωρήσουμε προσωπικά υπεύθυνο την επόμενη φορά που μία διεθνής κρίση δεν θα επιλυθεί, επειδή οι διπλωμάτες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν;
Julian Assange:
Julian Assange small
Εάν μαζέψετε αυτό το αχανές βιογραφικό γράμμα σε μία πραγματική ερώτηση, θα χαρώ να της δώσω σημασία.


cargun
Κύριε Assange,
Μπορείτε να εξηγήσετε τη λογοκρισία σε ονόματα όπως XXXXX στα έγγραφα που έχουν δημοσιευτεί; Κάποια σημαντικά ονόματα έχουν αφεθεί όπως ήταν ενώ κάποια είναι σβησμένα με XXXXX. Κάποια έγγραφα έχουν αποκαλυφθεί μερικώς. Ποιος παίρνει τις αποφάσεις για κάτι τέτοιο, αν όχι η κυβέρνηση των ΗΠΑ; Από όσο ξέρουμε, το αίτημά σας για βοήθεια σε αυτό το θέμα απορρίφθηκε από το State department. Επίσης, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σειρά με βάση την οποία αποκαλύπτονται τα έγγραφα, ή επιλέγονται στην τύχη;
Σας ευχαριστώ.
Julian Assange:
Julian Assange small
Τα έγγραφα που έχουμε δημοσιεύσει έχουν να κάνουν με θέματα που έχουν δημοσιεύσει οι κύριοι δημοσιογραφικοί συνεργάτες μας και εμείς. Έχουν αναθεωρηθεί από τους δημοσιογράφους που τα έχουν αναλάβει, μιας και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν καλά το θέμα για το οποίο γράφουν. Έπειτα, οι αλλαγές ελέγχονται από τουλάχιστον έναν ακόμα δημοσιογράφο ή επιμελητή, και εμείς ελέγχουμε επίσης δείγματα που παίρνουμε από άλλους οργανισμούς για να είμαστε σίγουροι πως η διαδικασία προχωράει.

rszopa
Αν και είναι ενοχλητική, η επίθεση DDoS από τους χάκερς φαίνεται πως λειτούργησε ως θετική διαφήμιση (αν μη τι άλλο, αυξάνει την αξιοπιστία σας). Το ίδιο ισχύει και με τον διωγμό σας από τους servers της Amazon. Συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση; Υπολογίζατε πως θα συμβεί;
Σας ευχαριστώ που κάνετε αυτά που κάνετε.
Julian Assange:
Julian Assange small
Από το 2007 τοποθετούμε συνειδητά κάποιους από τους servers μας σε περιοχές που πιστεύουμε πως υποφέρουν από ελευθερία του λόγου, με σκοπό να διαχωρίσουμε τη ρητορική από την πραγματικότητα. Η Amazon ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.

abbeherrera
Ξεκινήσατε κάτι που κανένας δεν μπορεί να σταματήσει. Το Ξεκίνημα ενός Νέου Κόσμου. Να θυμάστε, η κοινότητα βρίσκεται από πίσω σας και σας στηρίζει (από τη Σλοβακία).
Έχετε διαρροές για την ACTA;
Julian Assange:
Julian Assange small
Ναι, έχουμε διαρροές σχετικές με την Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Συμφωνία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης), που δεν είναι παρά ένας δούρειος ίππος σχεδιασμένος από την αρχή για να ικανοποιήσει τους μεγάλους παίκτες των αμερικανικών βιομηχανιών πνευματικής ιδιοκτησίας και πατέντας. Για την ακρίβεια, το WikiLeaks ήταν που πρώτο τράβηξε την προσοχή του κόσμου στην ACTA - με μία διαρροή.

people1st
Ο Tom Flanagan, ένας [πρώην] σύμβουλος του Καναδού πρωθυπουργού δήλωσε πρόσφατα: "Πιστεύω πως ο Assange πρέπει να δολοφονηθεί ... Πιστεύω πως ο Obama πρέπει να επικυρήξει τη ζωή του ... Δεν θα στεναχωριόμουν εάν ο Assange εξαφανιζόταν."
Πώς νοιώθετε για αυτό;
Julian Assange:
Julian Assange small
Πράγματι, ο κύριος Flanagan και όσοι άλλοι κάνουν τέτοιες δηλώσεις στα σοβαρά πρέπει να διωχθούν για πρόθεση φόνου.

Isopod
Julian, γιατί πιστεύεις πως ήταν απαραίτητο "να αποκτήσει ένα πρόσωπο το Wikileaks"; Δεν νομίζεις πως θα ήταν καλύτερο εάν ο οργανισμός παρέμενε ανώνυμος;
Όλη αυτή η συζήτηση έχει γίνει πολύ προσωπική και τελικά έχει επικεντρωθεί σε εσένα - "Ο Julian Assange διέρρευσε ντοκουμέντα" "Ο Julian Assange είναι τρομοκράτης", "Ο Julian Assange υποτίθεται πως βίασε μια γυναίκα", "Ο Julian Assange πρέπει να δολοφονηθεί", "Ζωντανές ερωταπαντήσεις με τον Julian Assange" κτλ. Κανείς δεν μιλάει για το Wikileaks ως οργανισμό πλέον. Πολλοί δεν ξέρουν καν πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι πίσω από το Wikileaks.
Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, κάνει το Wikileaks ευάλωτο επειδή επιτρέπει στους αντιπάλους σας να σας επιτίθεντε ad hominem (μέσω προσωπικών επιθέσεων). Εάν πείσουν το κοινό πως είστε ένας κακός βιαστής τρομοκράτης, τότε η αξιοπιστία του Wikileaks θα χαθεί. Επίσης, με όλο το σεβασμό για όλα όσα έχετε κάνει, νομίζω πως είναι άδικο για τους υπόλοιπους γενναίους ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για το Wikileaks, να παίρνετε εσείς όλη τη δόξα.
Julian Assange:
Julian Assange small
Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα ερώτηση. Αρχικά προσπάθησα σκληρά έτσι ώστε ο οργανισμός να μην έχει πρόσωπο, επειδή ήθελα τα εγώ να μην παίζουν ρόλο στις δραστηριότητές μας. Αυτή η λογική ακολουθούσε την παράδοση των Γάλλων ανώνυμων μαθηματικών, οι οποίοι έγραφαν υπό το συλλογικό ψευδώνυμο "Το Μπουρμπακί". Παρόλα αυτά, αυτό σύντομα οδήγησε σε μεγάλη περιέργεια σχετικά με το ποιοι είμασταν, κάτι που αποσπούσε την προσοχή από τη δουλειά μας. Επίσης, διάφοροι άνθρωποι υποστήριξαν πως μας εκπροσωπούν. Τελικά, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη απέναντι στο κοινό και μόνο μία ηγεσία που είναι αρκετά γενναία ώστε να βγει δημόσια, μπορεί να πείσει τις πηγές πως διακινδυνεύουν για ένα ευρύτερο καλό. Στην πορεία, μετατράπηκα σε αλεξικέραυνο. Δέχομαι άδικες επιθέσεις σε κάθε επίπεδο της ζωής μου, και παράλληλα παίρνω και δόξα που δε μου αναλογεί. Είναι ένα είδος εξισορρόπησης.

tburgi
Οι δυτικές κυβερνήσεις αυτοπαρουσιάζονται ως ηθικές αρχές, εν μέρει επειδή υποτίθεται πως υποστηρίζουν την ελευθεροτυπία.
Οι απειλές για νομική δίωξη ενάντια στο Wikileaks και εσάς προσωπικά φαίνεται να φθείρουν αυτή την εικόνα.
(Τι είδους τύπος χρειάζεται προστασία, αν όχι αυτός που είναι αντιδημοφιλής προς την πολιτεία; Εάν όποιο μέσο εφαρμόζει έμπρακτα την ελευθεροτυπία διώκεται από τις αρχές, τότε η κατάσταση στα δυτικά κράτη δεν διαφέρει από αυτή σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.)
Συμφωνείτε πως οι δυτικές κυβερνήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την ηθική αξιοπιστία τους λόγω της επίθεσης στο Wikileaks;
Κατ' αρχάς, πιστεύετε πως οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν ηθική αξιοπιστία;
Ευχαριστώ,
Tim Burgi
Βανκούβερ, Καναδάς
Julian Assange:
Julian Assange small
Η δύση έχει στήσει τις βασικές σχέσεις εξουσίας της μέσω ενός δικτύου συμβολαίων, δανείων, ομολόγων, τραπεζικών μετοχών και τα λοιπά. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι εύκολο ο λόγος να είναι "ελεύθερος" επειδή μία αλλαγή στην πολιτική βούληση σπάνια μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε αυτά τα βασικά εργαλεία. Ο δυτικός λόγος, όντας κάτι που σπάνια επηρεάζει τους ισχυρούς, είναι ελεύθερος, όπως τα ζώα και τα πουλιά. Σε χώρες όπως η Κίνα, υπάρχει εκτεταμένη λογοκρισία, επειδή ο λόγος έχει ακόμα δύναμη, και οι ισχυροί το φοβούνται αυτό. Πρέπει πάντα να βλέπουμε τη λογοκρισία ως ένα σημάδι που αποκαλύπτει τη δύναμη του λόγου σε κάθε περιοχή. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον μας μας δίνουν ελπίδα, διότι φαίνεται πως ο λόγος είναι αρκετά ισχυρός ώστε να σπάσει το δημοσιονομικό εμπάργκο.

rajiv1857
Γεια,
Μπορείτε να κερδίσετε το παιχνίδι στο οποίο έχετε μπλέξει; Πρακτικά, μπορείτε να συνεχίσετε να παίζετε κρυφτό με τις δυνάμεις αυτές, όταν οι διαδικτυακές υπηρεσίες και οι πάροχοι τελούν άμεσα ή έμμεσα υπό κυβερνητικό έλεγχο ή είναι ευάλωτες σε πιέσεις - όπως το Amazon;
Επίσης, εάν σας "εξουδετερώσουν" - και αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο μέσω της φυσικής σας εξόντωσης - τι εναλλακτικές υπάρχουν για το υλικό που έχετε προς δημοσιοποίηση;
Υπάρχει μια δεύτερη γραμμή ακτιβιστών που θα συνεχίσουν την καμπάνια σας;
Είναι το υλικό σας "αποκεντρωμένο" έτσι ώστε σε περίπτωση που εντοπιστεί και καταστραφεί ένα, να μην χαθεί το παιχνίδι;
Julian Assange:
Julian Assange small
Το αρχείο του Cable Gate έχει μοιραστεί, μαζί με επιπλέον σημαντικό υλικό από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, σε περισσότερους από 100,000 ανθρώπους σε κρυπτογραφημένη μορφή. Εάν κάτι μας συμβεί, τα σημαντικότερα κομμάτια θα δημοσιοποιηθούν αυτόματα. Επιπρόσθετα, το αρχείο του Cable Gate βρίσκεται στα χέρια πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών. Η ιστορία θα κερδίσει. Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Το εάν θα επιβιώσουμε εμείς, εξαρτάται από εσάς.

 Πηγή: www.salata.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου