Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Geoff Eley: Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία - Ά τόμος, Μέρος Πρώτο, Κεφ. 1-6


Geoff Eley: Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία - Ά τόμος, Μέρος Πρώτο, Κεφ. 1-6
Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία

Η Ιστορία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς 1850-1923
Geoff  Eley, Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία: Ιστορία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Α΄ τόμος:  1850 – 1923, σελ. 448
Β΄ τόμος:  1923 – 2000, σελ. 608

Μετάφραση:  Θανάσης Κατσικερός
Πρόλογος – Επιμέλεια:  Σπύρος Μαρκέτος

Η Δημοκρατία δεν εξελίχτηκε νομοτελειακά, μέσα από μια φυσική συναίνεση, ως επίτευγμα της ευημερίας. Όπως μας δείχνει με μοναδικό τρόπο ο Τζεφ Ίλι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, οι διαδρομές της Δημοκρατίας και της Αριστεράς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Η Αριστερά των σοσιαλιστών, των κομμουνιστών, των φεμινιστριών και πολλών άλλων ριζοσπαστικών κινημάτων που πρωτοεμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν αυτή που σφυρηλάτησε τη Δημοκρατία και τη διεύρυνε με πείσμα και θυσίες.  Ήταν τα κόμματα και οι οργανώσεις της αυτά που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία κατά την περίοδο των επαναστάσεων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, που την έσωσαν από τη φασιστική απειλή, την αναγέννησαν μετά το 1945 και οργάνωσαν τις σύγχρονες κοινωνίες γύρω από το ιδεώδες της ισότητας διαμορφώνοντας έτσι τον ίδιο τον ιστό των σύγχρονων ευρωπαϊκών δημοκρατικών παραδόσεων.

Ο Τζεφ Ίλι μάς δίνει την πρώτη συγκροτημένη και πλήρη ιστορία της ευρωπαϊκής Αριστεράς: τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, τις διακυμάνσεις της, τα κατορθώματα, τις ανεπάρκειες και τις υπερβολές της και κυρίως τη διαρκή και επίμονη επίδρασή της στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου.

Την εποχή όπου η επίδραση και ο θετικός για τη δημοκρατία ρόλος της Αριστεράς αμφισβητούνται συχνά, το Σφυρηλατώντας τη Δημοκρατία υποστηρίζει με πάθος, συστηματικότητα και γλαφυρό τρόπο τη ζωτική της συνεισφορά.


Για το βιβλίο έγραψαν:

«Γι’ αυτούς που θέλουν να καταλάβουν την ιστορία της Ευρώπης από το 1848 […] γραμμένη με σύνεση και συναίσθημα».  Eric Hobsbawm

«[…] προσφέρει τις βασικές ιστορικές προϋποθέσεις για την κατανόηση των αρχών που διέπουν την Αριστερά[…]»  Eric Foner

«[…] ισορροπημένη ιστορία της Αριστεράς […, απρόσμενα σχετική με το μέλλον».  Sheila Rowbotham

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Geoff Eley είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στην έδρα της Sylvia L. Thrupp. Έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα εξής: Reshaping the German Right: Radical Nationalism and Political Change after Bismarck (University of Michigan Press, 1991), Culture/Power/History: A Reader in Contemporary Social Theory (με τους Nicholas B. Dirks και Sherry B. Ortner· University of Princeton, 1993), Becoming National: A Reader (με τον Ronald Grigor Suny· Oxford University Press, 1996) κ.ά.
Πηγή: rednotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου