Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Thomas Paine “Η Εποχή της Λογικής” σε PDF

Τόμας Πέιν (1737-1809)

Πηγή : On the way to Ithaca

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24.10.2013: Έκανα μερικές διορθώσεις στη σελιδοποίηση του κειμένου και πρόσθεσα και σελιδοδείκτες στο PDF. Όποιος έχει κατεβάσει την παλιά έκδοση με σκοπό να τη διαβάσει στον υπολογιστή, μπορεί να τη σβήσει και να κατεβάσει τη νέα που είναι πιο κόμοδη.

Με μεγάλη καθυστέρηση παραδίδω επιτέλους την “Εποχή της Λογικής” του σπουδαίου διανοητή του Διαφωτισμού, Thomas Paine, σε μορφή PDF για ανάγνωση offline, σε φορητές συσκευές και για εκτύπωση. Ξέρω ότι καθυστέρησα αρκετά, αλλά έπεσα στη λούμπα των διαρκών διορθώσεων, μέχρι που κατάλαβα πως ήταν μάλλον άσκοπο.
Από τότε που έκατσα και ολοκλήρωσα τη μετάφραση έχουν περάσει αρκετά χρόνια και οι απόψεις μου έχουν μετατοπιστεί αρκετά, αλλά αποφάσισα τελικά να αφήσω τη δουλειά ως έχει, έστω ως ενθύμιο μιας δύσκολης πνευματικά περιόδου της ζωής μου· μιας περιόδου κατά την οποία ο Thomas Paine με βοήθησε να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη.
Είναι αρκετά παράξενο να λες ότι σε βοήθησε ένας άνθρωπος που έχει πεθάνει εδώ και 200 χρόνια. Είχε απόλυτο δίκιο ο Carl Sagan όταν έλεγε:
Τι συγκλονιστικό πράγμα που είναι ένα βιβλίο. Ένα επίπεδο αντικείμενο φτιαγμένο από δέντρα, με ευλύγιστα μέρη πάνω στα οποία βρίσκονται τυπωμένες πολλές παράξενες μαύρες μουτζούρες. Αλλά με μια ματιά βρίσκεσαι μέσα στο μυαλό ενός άλλου ανθρώπου. Ίσως κάποιου που έχει πεθάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δια μέσου των αιώνων ο συγγραφέας σου μιλάει καθαρά και σιωπηλά μέσα στο κεφάλι σου. Απ’ευθείας σε σένα. Η γραφή είναι ίσως η μεγαλύτερη ανθρώπινη εφεύρεση. Δένει άτομα που ποτέ τους δεν γνωρίστηκαν. Πολίτες μακρινών εποχών. Τα βιβλία σπάνε τα δεσμά του χρόνου. Ένα βιβλίο είναι η απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μάγια.
Σ’αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω και πάλι
για την πολύτιμη βοήθειά τους στον έλεγχο της μετάφρασης, καθώς και την Anne και τον Garry Berton του “Thomas Paine National Historical Association” για την υποστήριξή τους.

Μπορείτε να κατεβάσετε το PDF κάνοντας κλικ στην παραπάνω εικόνα. Το κείμενο έχει σελιδοποιηθεί σε σελίδες Α5 για εύκολη εκτύπωση (444 σελίδες στο σύνολο -ο αριθμός προέκυψε τυχαία). Με τα πνευματικά δικαιώματα δεν έχει αλλάξει κάτι. Το υλικό συνεχίζει να διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Παρόμοια διανομή 3.0 Ελλάδα και εννοείται πως θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο για ανάγνωση και από το ιστολόγιό μου, δωρεάν πάντα (ξεκινήστε από τα Περιεχόμενα).

Καλή ανάγνωση και συγνώμη για την καθυστέρηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου