Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Κλιμακώνει η δύση στη Συρία




















Bill Van Auken από το wsws.org σε μετάφραση Κ.Μ.

Αναδημοσιεύουμε από : avantgarde2009.wordpress.com

Η επιβολή απαγορευμένης ζώνης πτήσεων στη Συρία θα σήμαινε πόλεμο των ΗΠΑ τόσο με τη Συρία όσο και με τη Ρωσία, δήλωσε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας την Πέμπτη.

Ο ανώτατος αμερικάνος στρατηγός Joseph Dunford, πρόεδρος των Κοινών Επιτελείων, μίλησε για τις σοβαρές επιπτώσεις της πολιτικής που υποστηρίζεται και από τα δύο κυρίαρχα τμήματα εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς και προεδρικής υποψήφιας των «Δημοκρατικών» Χίλαρι Κλίντον εν μέσω αύξησης της βίας στη Συρία και την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον προς τη ρωσική κυβέρνηση να συμφωνήσει μονομερώς να καθηλώσει στο έδαφος τα δικά της αεροσκάφη, καθώς και εκείνα της συριακής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry έχει απαιτήσει επανειλημμένως από τη Ρωσία να τηρήσει στην ουσία μια μονόπλευρη ζώνη «απαγόρευσης πτήσεων» υπό τον όρο ότι τα αμερικάνικα πολεμικά αεροσκάφη θα συνεχίζουν απρόσκοπτα τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών.

Ο Kerry υπέβαλε την πρότασή του ως μέσο για την αναζωογόνηση και την αποκατάσταση της «αξιοπιστίας» σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ο ίδιος και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύτηκαν στις 9 Σεπτεμβρίου. Αυτή η συμφωνία εκεχειρίας κατέρρευσε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή της μπροστά στις εκατοντάδες παραβιάσεις από τις -υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ- ισλαμιστές οργανώσεις που έχουν αρνηθεί να δεχθούν τους όρους της, καθώς επίσης και υπό το βάρος δύο σημαντικών επιθέσεων.
 
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε από τις ΗΠΑ και τα συμμαχικά πολεμικά αεροπλάνα πριν από μία εβδομάδα εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 90 σύριους στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 100. Η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός ήταν ένα λάθος, αλλά οι Σύριοι αξιωματούχοι επισήμαναν ό,τι υπήρξε συντονισμός της αεροπορικής επιδρομής με μια επίγεια επίθεση από μαχητές του ισλαμικού κράτους (ISIS) που κατέλαβαν για λίγο τη βομβαρδισμένη θέση.

Η δεύτερη ήρθε στις 19 Σεπτεμβρίου από μια επίθεση σε ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άτομα και καταστράφηκαν 18 οχήματα. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν αμέσως τη Ρωσία για την επίθεση, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση έχουν αρνηθεί κάθε ευθύνη, δείχνοντας τους αυτουργούς στους αυτοαποκαλούμενους ισλαμιστές «επαναστάτες».

Η θέση των ΗΠΑ αντικατοπτρίστηκε στις καταθέσεις τόσο του στρατηγού Dunford όσο και του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ στην επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη Πέμπτη. Ο στρατηγός παραδέχτηκε στην επιτροπή: «δεν έχω τα στοιχεία», ως προς το ποια αεροπλάνα πραγματοποίησαν την επίθεση, αλλά γρήγορα πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι οι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κάρτερ δήλωσε «Οι Ρώσοι είναι υπεύθυνοι για το χτύπημα αυτό είτε το έκαναν είτε όχι». Η κατάρρευση της εκεχειρίας υπό το βάρος αυτών των περιστατικών κατάργησε μια συμφωνία στην οποία εξάλλου ήταν αντίθετοι τόσο ο Κάρτερ όσο και το ηγετικό επιτελείο του Πενταγώνου. Οι τελευταίοι έχουν δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή τους –στα όρια της απείθειας- με την συμφωνία για συντονισμένες ενέργειες και την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσία, την οποία οι κορυφαίοι στρατηγοί της Αμερικής βλέπουν ως τον κύριο εχθρό.

Την άποψη αυτή επανέλαβε την Πέμπτη ο στρατηγός Dunford, ο οποίος δήλωσε ότι με βάση το «συνδυασμό της συμπεριφοράς τους και της στρατιωτικής τους ικανότητας, η Ρωσία είναι η πιο σημαντική απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα». Ερωτηθείς αν ο ίδιος υποστήριξε την πρόταση για την ανταλλαγή πληροφοριών, ο Dunford απάντησε: «δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνάψουμε συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών με τους Ρώσους».

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Πέμπτης στην αυτοαποκαλούμενη «Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης στη Συρία» έκλεισε μια συνάντηση χωρίς καμία πρόοδο για την αποκατάσταση της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ο Υπεξ J.Kerry δήλωσε: «Ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτού [παύση των εχθροπραξιών και της βίας] είναι αν αυτοί που έχουν την αεροπορική ισχύ σε αυτό το μέρος της σύγκρουσης απλά να σταματήσουν τη χρήση τους -όχι για μια ή δύο μέρες, αλλά για όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να δει ότι είναι όντως σοβαροί».

Μετά την αναχώρηση από την ίδια συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε την απαίτηση η συριακή κυβέρνηση να λάβει «μονομερή μέτρα» στο βαθμό που οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ «αντάρτες» απορρίπτουν την εκεχειρία. «Εμείς επιμένουμε και αναζητούμε υποστήριξη για μέτρα που λαμβάνονται από την αντιπολίτευση, ούτως ώστε να μην αφήσουμε την Jabhat al-Nusra να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση», είπε.

Ακριβώς αυτός είναι εντούτοις ο σκοπός της Ουάσιγκτον. Ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όλο και περισσότερο ανησυχούν για το γεγονός ότι με την υποστήριξη πλέον της Ρωσίας και του Ιράν, η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα να σπάσει την  πενταετή πολιορκία από τους ισλαμιστές πολιτοφύλακες που εξοπλίζονται και πληρώνονται από την CIA και τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ. Τα συριακά και ρωσικά αεροπλάνα ξεκίνησαν τον έντονο βομβαρδισμό των «ανταρτών» στο ανατολικό Χαλέπι την Παρασκευή προλειαίνοντας το έδαφος για μια μεγάλη χερσαία επίθεση για να ξαναπάρει το έλεγχο σ’ αυτή την περιοχή της πόλης. Αν η επίθεση αποδειχθεί επιτυχής, ο πόλεμος των ΗΠΑ για την αλλαγή του καθεστώτος θα έχουν υποστεί μια στρατηγική αντιστροφή.

Η Al Nusra, η συριακή θυγατρική της Αλ Κάιντα, η οποία τυπικά ορίζεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τον ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των δυνάμεων μεσολάβησης που χρησιμοποιούνται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό για να επηρεάσουν την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία. Μία από τις σημαντικότερες διαμάχες γύρω από τη αμερικανορωσική συμφωνία εκεχειρίας ήταν η έκκληση των ΗΠΑ να πείσουν τους «αντάρτες» να διαχωριστούν από το Al Nusra. Η Ουάσιγκτον ήταν ανίκανη και απρόθυμη να το κάνει, αφενός γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με τα στοιχεία της Αλ Κάιντα αφετέρου γιατί δεν μπορούσε να επιβιώσει ως δύναμη χωρίς αυτούς.

Η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι και άλλες υπό την Al Nusra ελεγχόμενες περιοχές θεωρείται όλο και περισσότερο ως ζήτημα ζωής και θανάτου για τους -υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ- ισλαμιστές. Όπως φάνηκε στην ακρόαση της Γερουσίας την Πέμπτη, ενώ ο Kerry προκρίνει μια οικειοθελή συμφωνία στη Ρωσία, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στο εσωτερικό των ΗΠΑ που ζητούν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων με τη βία.

Ο στρατηγός Dunford ρωτήθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστής του Μισισιπή Roger Wicker εάν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λάβουν «αποφασιστική δράση» για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ο γερουσιαστής έδειξε ότι είχε συζητήσει το θέμα με τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα υποστήριζαν ένα τέτοιο εγχείρημα, εάν στην επέμβαση των ΗΠΑ δοθεί ένα άλλο όνομα.

«Προς το παρόν, για να ελέγξουμε όλο τον εναέριο χώρο της Συρίας θα απαιτούσε από εμάς να πάμε σε πόλεμο με τη Συρία και τη Ρωσία», απάντησε ο Dunford στο γερουσιαστή. «Αυτό είναι μια αρκετά θεμελιώδης απόφαση που σίγουρα δεν πρόκειται να πάρω».

Η παρατήρηση του Dunford προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής, του Ρεπουμπλικάνου Δημοκρατικός γερουσιαστή Τζον Μακέιν της Αριζόνα, ο οποίος τον ώθησε να διευκρινίσει ότι ο συνολικός έλεγχος του εναέριου χώρου της Συρίας θα απαιτούσε πόλεμο με τη Ρωσία και τη Συρία, ενώ μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβληθεί με μικρότερο κόστος.

Η ακρόαση παρείχε μια ανατριχιαστική έκθεση των συζητήσεων που διεξάγονται στα πλαίσια του κράτους και του στρατιωτικού κατεστημένου των ΗΠΑ για τις δράσεις που θα μπορούσαν άμεσα να ληφθούν σε μια ολική αντιπαράθεση με την εξοπλισμένη με πυρηνικά Ρωσία, φέρνοντας την ανθρωπότητα στο χείλος της καταστροφής.

Σε ξεχωριστές παρατηρήσεις μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Γερουσίας, τόσο ο Κάρτερ όσο και ο Dunford τόνισαν ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν τη στρατιωτική αποστολή τους στη Μέση Ανατολή για καιρό μετά την ήττα του ISIS, το πρόσχημα για τις τρέχουσες παρεμβάσεις στο Ιράκ και τη Συρία.
Μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Πολεμικής Αεροπορίας, ο Dunford δήλωσε: «Αν υποθέσετε, όπως εγώ, ότι βρισκόμαστε σε αυτή την περιοχή, αν όχι στο Ιράκ, για πολλά, πολλά χρόνια», οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν αφορούν τη θέσπιση μόνιμου στρατιωτικού αρχηγείου και τις υποδομής διοίκησης και ελέγχου.

«Αυτό που είναι προφανές και πολύ σαφές είναι ότι θα πρέπει να είμαστε σε εκείνη την περιοχή για μια στιγμή για κάποιο καιρό», ξεκαθάρισε ο Carter σε μια ζωντανή στα social media «συζήτηση για το στράτευμα». Και πρόσθεσε: «Ο ISIS είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά που πρόκειται να φροντίσουμε μέσω της ήττας. Αλλά έχουμε το Ιράν εκεί, και άλλα ζητήματα στη Μέση Ανατολή».

Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει τη συνέχιση συνέχεια των ατελείωτων πολέμων της στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης που στρέφεται κατά του Ιράν, με στόχο την επιβολή της αμερικανικής ηγεμονίας πάνω στους τεράστιους ενεργειακούς πόρων της περιοχής και τη στρατηγική αποδυνάμωση των κυριότερων στόχων της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, τη Ρωσία και την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου