Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

TΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ - Ingmar Bergman (1977) - The Serpent's egg

δείτε επίσης «Το αυγό του φιδιού» του Ι. Μπέργκμαν (απόσπασμα) Από Dimitris Trikeriotis

Φθινόπωρο 1923. Ο Αμερικανός 'Ειμπελ Ρόζενμπεργκ βρίσκεται ένα μήνα στο Βερολίνο με τον αδελφό του και την κουνιάδα του. Δουλεύουν στο τσίρκο αλλά μετά από ατύχημα του αδελφού του απολύονται. Η ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Το αυγό του φιδιού» παρακολουθεί τη ζωή του Έιμπελ από τις 3 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Είναι οι μέρες, που όπως ακούγεται στην ταινία, «κάποιος Χίτλερ ετοιμάζει πραξικόπημα με χιλιάδες πεινασμένους στρατιώτες». Οκτώ ημέρες από την καθημερινή ζωή στη δημοκρατία της Βαϊμάρης με την φτώχεια και την τεράστια ανεργία, που «ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει τέσσερα δισεκατομμύρια μάρκα» και «όλοι σχεδόν έχουν χάσει την πίστη τους στο μέλλον και το παρόν».

Σε μια τέτοια πόλη που «παντού χύνεται δηλητήριο» και η ύπαρξη «είναι σκέτος τρόμος» περιφέρεται ο Έιμπελ. Και όταν στέλνει στον διάβολο μια πόρνη που τον ρωτά αν έχει δολάρια, εκείνη του απαντά: «και εσύ που νομίζεις ότι βρίσκεσαι;» Το πραξικόπημα του Χίτλερ θα αποτύχει.

Η απήχηση των δυνάμεων του εθνικοσοσιαλισμού είναι ακόμη περιορισμένη, αλλά σε αυτήν την περιδίνησή του σε μια κοινωνία που ζει την «Αποκάλυψή» της, ο Έιμπελ θα'ρθει πρόσωπο με πρόσωπο με «το αυγό του φιδιού» που επωάζεται αργά, σταθερά και απροκάλυπτα.

(Επιμέλεια-Υπότιτλοι: ΓΝΑΘΟΛΟΓΙΟ - http://gnathion.blogspot.gr) Στην ανάρτηση: «Το αυγό του φιδιού» ή όταν μια κοινωνία ζει την «Αποκάλυψή» της... (http://gnathion.blogspot.gr/2012/11/b...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου