Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Μαρτυρίες συλληφθέντων για τους Δελτάδες: "Ναι ρε, είμαστε χρυσαυγίτες, τέρμα αυτά που ξέρατε"...

Αναδημοσίευση από Left.gr

Ημερομηνία: 14/10/2012
Πηγή: www.avgi.gr

Ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Αυγής

Ο Α, ο Β και ο Γ (σ.σ.: τα πλήρη στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) είναι τρεις νέοι άνδρες που έζησαν κυριολεκτικά στο πετσί τους την πρωτοφανή αστυνομική βία και τα βασανιστήρια που θυμίζουν άλλες εποχές, στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Ο Α και ο Β ήταν ανάμεσα στους 15 συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας στην περιοχή της Βικτώριας, ενώ ο Γ προσήχθη την επομένη μέρα, όταν είχε πάει στα δικαστήρια να συμπαρασταθεί στους συλληφθέντες.

Τους ρωτάμε για το απίστευτο περιστατικό και η απάντηση μας αιφνιδιάζει: "Αυτά γίνονταν και θα γίνονται. Το θέμα είναι τι σημαίνουν. Οι ίδιοι οι Δελτάδες μάς λέγανε είμαστε χρυσαυγίτες. Η κατάσταση σε ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ είναι ανεξέλεγκτη. Ούτε η Δεξιά έχει ισχύ σ' αυτό τον συρφετό. Ψιθυρίζεται ότι ο Σαμαράς χάνει τον έλεγχο στα σώματα ασφαλείας. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αυτό είναι εκρηκτικό μείγμα", λένε ο Α και ο Β σχεδόν μ' ένα στόμα.

Ο Α πιάνει το νήμα της ιστορίας από την αρχή: "Ξεκινήσαμε την πορεία καμιά 80αριά μηχανές με αναβάτες, σύνολο περίπου 150 άτομα. Βρεθήκαμε σε εχθρική γειτονιά, μας πέταγαν γλάστρες από τα μπαλκόνια. Σ' όλη την πορεία οι Δελτάδες ακολουθούσαν στα 10 μέτρα, πετάξανε κρότου - λάμψης και διεμβόλισαν την πορεία. Οι 'κάτοικοι' άρχισαν να φωνάζουν 'αφήστε τους σ' εμάς να τους λιντσάρουμε' και οι Δελτάδες απαντούσαν 'είναι δεύτερο κόμμα τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα'. Οι Δελτάδες φώναζαν στους δικούς τους χτυπήστε τους, αλλά μην αφήσετε σημάδια'".

Στη συζήτηση παρεμβαίνει ο Β, ο οποίος μάλιστα χτυπήθηκε με tazer από τους αστυνομικούς: "Μόλις πέσανε πάνω μας, μας λιάνισαν. Μας χτυπούσαν με τα κλομπ όπου έβρισκαν. Εμένα μόλις μου ρίξανε το tazer παράλυσα ολόκληρος. Στην αρχή νόμιζα ότι ήτανε από την αδρεναλίνη. Είχανε παραλύσει τα χέρια και τα πόδια μου και μου χρεώσανε αντίσταση κατά της Αρχής"...


"Τώρα πουτανάκια θα σας γαμ..."...

"Στη συνέχεια -παρεμβαίνει ο Α- μας οδήγησαν με περιπολικά στην Ασφάλεια, στον 6ο όροφο, στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Πολιτεύματος (!). Για να μας την σπάσουν, μας έβαλαν σε πτέρυγα που κατά 99% ήταν μετανάστες. Από την πρώτη στιγμή, η αλληλεγγύη τους ήταν απίστευτη. Μας έφεραν κουβέρτες, φαγητό, νερό. Είναι άνθρωποι ξεχασμένοι στη ΓΑΔΑ εδώ και 4-5 μήνες. Σε χώρο που προορίζεται για 30 άτομα ήμασταν στοιβαγμένοι 80. Αντιθέτως, η πτέρυγα που είχε μόνο Έλληνες ήταν πεντακάθαρη και με φάτσες αμφιβόλου προέλευσης. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε ότι θα έρθουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους έπιασε οίστρος καθαριότητας".

Όπως λέει στη συνέχεια ο Α, "ξεκίνησαν με το λεκτικό: 'Θα σας θάψουμε όπως στο Γράμμο, το Βίτσι', 'Τώρα, πουτανάκια, θα σας γαμήσουμε. Είσαστε κότες. Τριάντα ήμασταν και σας γαμήσαμε'. Μας λέγανε καθαρά ότι είναι χρυσαυγίτες. 'Ναι ρε, χρυσαυγίτες είμαστε, τέρμα αυτά που ξέρετε'. Μετά, αρχίσαν τα χαστούκια. Τραβάγανε τα μαλλιά στις κοπέλες και τους κάνανε χυδαία σεξιστικά σχόλια. Ένας από εμάς αιμορραγούσε όλο το βράδυ από το κεφάλι κι όταν έγειρε λίγο να κοιμηθεί, του ρίχνανε λέηζερ και φακούς στα μάτια. Σε λίγο ήρθε κι ένας επικεφαλής Δελτάς. Αυτός τους έδινε το ok για να συνεχίσουνε και τους έδινε οδηγίες για τον βασανισμό".

Ο Α και ο Β κλείνουν τη μαρτυρία τους και παρακαλούν: "Γράψε κάτι και για τους μετανάστες που κρατούνται. Ήταν οι μόνοι που μας έδειξαν αλληλεγγύη"...

Φρικαλεότητες ακόμα και στις προσαγωγές!

Ο Γ προσήχθη στη ΓΑΔΑ καθώς συνελήφθη στα δικαστήρια, όπου πήγε να συμπαρασταθεί στους συλληφθέντες. Λέει: "Μας ζήτησαν να κατεβάσουμε τα παντελόνια και να δείξουμε τα γεννητικά όργανα. Όποιος αρνήθηκε, έφαγε πολύ ξύλο. Κάποια στιγμή έφτασε ο αξιωματικός και λέει σ' έναν από μας 'σήκωσέ μου και τα χέρια'. Όταν το παιδί το έκανε, ο αξιωματικός νόμιζε ότι του έκανε άσεμνη χειρονομία. Τον βούτηξε από τον λαιμό, χτύπησε το κεφάλι του στον τοίχο και του έλεγε 'αυτά να τα κάνεις στη μάνα σου, όχι σε μένα' Συνέχιζε να τον χαστουκίζει μέχρι να πει 'θα τα κάνω στη μάνα μου'".

Όπως λέει ο Γ, "ο μπάτσος μας απαγόρευσε να καθόμαστε σταυροπόδι, να πίνουμε νερό και να καπνίζουμε. Συνέχεια μας έλεγε 'όποτε έρχεστε εδώ μέσα, θα φτύνετε αίμα. Δεν με νοιάζει τι πάει να πει σύλληψη και τι προσαγωγή. Κοιτάξτε με καλά να με θυμάστε, άμα θέλετε να με βρείτε εμείς είμαστε μεγάλη φάρα, ξέρουμε τα σπίτια σας'".

Η "Αυγή" επικοινώνησε την Πέμπτη με το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητώντας από τον Αντώνη Ρουπακιώτη να πει αν προτίθεται, όπως έχει το δικαίωμα, να ζητήσει από τον Άρειο Πάγο ή την Εισαγγελία Εφετών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Μέχρι την ώρα που έκλεινε η εφημερίδα, ο υπουργός δεν είχε απαντήσει...


Πηγή: ΑΥΓΗ - Λαζαρίδου Ε.
Θυμίζουμε τα περιστατικά όπως περιγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα του Βρετανικού "Guardian": http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/09/greek-antifascist-protesters-torture-police
Πρωτοσέλιδο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» έγινε η καταγγελία 15 μελών αντιρατσιστικής κίνησης ότι υποβλήθηκαν σε «βασανιστήρια και ταπείνωση τύπου Αμπου Γκράιμπ» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά την προσαγωγή τους από την Αστυνομία στη διάρκεια συμπλοκών με υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται ότι άλλα άτομα, που εξέφρασαν με διαδηλώσεις την επομένη την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες, κατήγγειλαν επίσης ότι ξυλοκοπήθηκαν και τους ανάγκασαν να γδυθούν και να σκύψουν μπροστά σε αξιωματούχους και άλλους κρατούμενους στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.

Αρκετοί εκ των διαδηλωτών τέθηκαν υπό κράτηση μετά τη μοτοπορεία, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στον Αγιο Παντελεήμονα ως απάντηση στην επίθεση κατά του πολιτιστικού κέντρου της τανζανικής κοινότητας.
Οι ίδιοι δήλωσαν στην εφημερίδα «The Guardian» ότι ένας αστυνομικός τους χαστούκισε και τους χτύπησε, ενώ άλλοι πέντε ή έξι κοιτούσαν και τους έφτυναν.

Ανέφεραν ακόμη πως τους κράτησαν ξύπνιους ολόκληρη τη νύχτα «ρίχνοντας» στα μάτια τους φως με φακούς και λέιζερ και τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα.

Οι διαδηλωτές δήλωσαν, επίσης, πως αστυνομικοί τους βιντεοσκόπησαν με τα κινητά τους τηλέφωνα και απείλησαν να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο και να δώσουν τις διευθύνσεις της κατοικίας τους στη Χρυσή Αυγή.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται η άνοδος της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, και σημειώνεται η τρίτη θέση που έλαβε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μία από τις δύο γυναίκες ανάμεσα στους προσαχθέντες δήλωσε ότι οι αστυνομικοί την προσέβαλαν με σκληρά σεξουαλικά σχόλια και την τράβηξαν πίσω από τα μαλλιά όταν επιχείρησε να αποφύγει την κινηματογράφησή της. Τους αρνήθηκαν ακόμη το νερό και πρόσβαση σε δικηγόρο επί 19 ώρες. «Ημασταν τόσο διψασμένοι που ήπιαμε νερό από τους τουαλέτες» δήλωσε η γυναίκα.

Στο σχετικό κείμενο έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες διαδηλωτών: ενός με δεμένο χέρι και ενός δεύτερου που δείχνει τους μώλωπες στο πόδι του.

Ο «Guardian» αναφέρει ότι οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά τους υπό το φόβο αντιποίνων από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή.

Για «βασανισμό» στη ΓΑΔΑ μίλησε και η δεύτερη ομάδα διαδηλωτών.

«Ολοι έπρεπε να περάσουμε από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε με την πλάτη μπροστά σε όλους όσοι ήταν εκεί. Μας έκανε ό,τι ήθελε: μας χαστούκιζε, μας χτύπαγε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια. Αλλοι αστυνομικοί που ήλθαν δεν έκαναν τίποτα.

»Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλο με την άκρη του ματιού μας για να πάρουμε κουράγιο. Μας είχε εκεί για περισσότερες από δύο ώρες. Απαντούσε σε κλήσεις στο κινητό του και έλεγε "είμαι στη δουλειά και τους πηδ...., τους πηδ... καλά". Στο τέλος μόνο σε τέσσερις από εμάς ασκήθηκε δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής. Ηταν μία ημέρα από το παρελθόν, από τη χούντα των συνταγματαρχών» δήλωσε ένας εξ αυτών.

Ο «Guardian» αναφέρει ότι αντιδρώντας στις καταγγελίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Χρήστος Μανούρας δήλωσε ότι «δεν υπήρξε ουδεμία άσκηση βίας από την Αστυνομία κατά οιουδήποτε στη ΓΑΔΑ».

«Η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει και ερευνά εις βάθος κάθε καταγγελία για χρήση βίας εκ μέρους αστυνομικών. Εάν προκύψουν οι όποιες ευθύνες, η αστυνομία λαμβάνει τα απαιτούμενα πειθαρχικά μέτρα κατά των υπαίτιων αστυνομικών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν ασκεί βία» αναφέρει ο κ. Μανούρας.

Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις συνηγόρων των συλληφθέντων, οι οποίοι επισημαίνουν πως η συστηματική κακομεταχείριση Ελλήνων από την Αστυνομία ήταν σπάνια μέχρι φέτος, και ότι οι προσαχθέντες υπέστησαν ταπείνωση τύπου Αμπου Γκράιμπ, αναφερόμενος στο διαβόητο κέντρο κράτησης όπου Ιρακινοί βασανίζονταν από Αμερικανούς στρατιώτες στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

«Αυτή δεν είναι μόνο μία υπόθεση αστυνομικής βαναυσότητας του είδους που ακούμε εδώ και εκεί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό συμβαίνει καθημερινά. Έχουμε τις φωτογραφίες, έχουμε τις αποδείξεις των όσων συμβαίνουν στους ανθρώπους που συλλαμβάνονται να διαδηλώνουν κατά της ανόδου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, με τη συνεργασία του δικαστικού συστήματος» λέει ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής. 

Πηγή: tanea.gr


Δείτε επίσης δύο σχετικά κείμενα για αυτό το θέμα δημοσιευμένα στους ΣΧΣ:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου