Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Το πόσιμο νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι απλά φυσικός πόρος. Είναι στοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Δεν πωλείται και δεν εκχωρείται.



 Πηγή:

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μίλησε για απλή παραχώρηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων όσο αφορά την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Αθήνα, αλλά ποιά ακριβώς είναι αυτά;και ποιά είναι η ιστορία τους;

Υπογράψτε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού :
http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO...

Οι ιδιωτικοποιήσεις νερού ήταν σύνηθες φαινόμενο διεθνώς τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια η τάση είναι η επανακρατικοποίηση του νερού.
Τουλάχιστον 40 περιοχές στην Γαλλία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επανακρατικοποιήσεις άμεσα, μέσα σε αυτές και μεγάλες πόλεις όπως Bordeaux και η Brest. Το φαινόμενο εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική. Στην Αφρική και στην Ασία όλο και περισσότερα συμβόλαια με εταιρείες νερού δεν ανανεώνονται. Ο λόγος είναι κυρίως η αύξηση των τιμών και η κερδοσκοπία των εταιρειών εις βάρος της ζωής των πολιτών.

Δείτε στη συνέχεια το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Flow - For Love of Water  
με ελληνικούς υπότιτλους


Πηγή:

Tο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Irena Salina Flow-For Love of Water ερευνά αυτό που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ως το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό θέμα του 21ου αιώνα. Την παγκόσμια κρίση νερού. Η έρευνα της Salina εστιάζει στην πολιτική, την ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εμφάνιση διαφόρων εταιριών για έλεγχο του νερού. Αναρωτηθήκατε πότε αν "Μπορεί πραγματικά να μας ανήκει το νερό;"
Μετά την προβολή:
Για δεύτερη φορά τα γαλλικά δικαστήρια δικαίωσαν την εταιρία TV Channel ARTE, παραγωγό του βραβευμένου ντοκιμαντέρ FLOW, το οποίο περιγράφει τις καταστροφικές πρακτικές των πολυεθνικών στον τομέα του νερού, ανάμεσά τους και της Suez, η οποία σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΕΥΑΘ.

Το 2010, ένα γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την αγωγή δυσφήμισης της Suez ενάντια στην ταινία FLOW. Απαίτησε επίσης η Suez να αποζημιώσει τους παραγωγούς της ταινίας για τα νομικά τους έξοδα. Ανικανοποίητη από αυτή την απόφαση, η Suez άσκησε έφεση. Την περασμένη εβδομάδα, στις 27 Ιουνίου 2012, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε και πάλι τους κατηγορούμενους.

Σώστε το νερό από την ιδιωτικοποίηση:
http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO...

Iδιωτικοποίηση νερού στην Ελλάδα από agiannis83


Το βίντεο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση και σύγκριση παραδειγμάτων ιδιωτικοποίησης στον κόσμο και των αποτελεσμάτων τους με την ελληνική πραγματικότητα.  
 
Σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, που επί ιδρύσεως της (Ν.1068-1980) ανήκε αποκλειστικά στο κράτος, παρακολουθήσαμε ήδη την σταδιακή αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου κατά την μετοχοποίηση της επί πρωθυπουργίας Κ.Σημίτη (Ν.2794-1999) και αμφισβητούμε καταφανώς την ορθότητα της πιο πρόσφατης εξέλιξης εκείνης του να συμπεριληφθεί η ΕΥΔΑΠ καθώς και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ (4) στην ανώνυμη εταιρία «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» (Ν3986-2011) (3) που όπως αναφέρεται στο άρθρο 1.2 «Το προϊόν αξιοποίησης χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας».(5) Εκτός της ΕΥΔΑΠ, άμεση σχέση με τους υδάτινους πόρους έχει και η ΔΕΗ. 
 
Οι τεχνητές λίμνες, οι ταμιευτήρες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι βασικά στην ύδρευση και άρδευση μέσω των δημοτικών σχετικών επιχειρήσεων. Η πώληση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ είναι το ίδιο κατακριτέα. (6)(7). Η νομοθεσία στις Η.Π.Α, που απαγορεύει ή περιορίζει τη συλλογή βρόχινου νερού υπό τη μονότονη ρητορική της «προστασίας» των πόρων, δείχνει την τάση που επικρατεί. 
 
Αν οι ιδιωτικοποιήσεις σήμερα αφορούν υπηρεσίες και υποδομές αύριο έχουν ως στόχο τους ίδιους τους φυσικούς πόρους που αποτελούν συλλογικό αγαθό. Ενώ κρύβουν επιμελώς το μόνο πραγματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών στον τομέα της ύδρευσης, δηλαδή το κέρδος. Περιλαμβάνονται αποσπάσματα βίντεο από: Flow for love of water. Catastroika Εξάντας/Πωλείται ζωή Αποσπάσματα από το αρχείο της Ερτ.

Υπογράψτε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού :
http://www.avaaz.org/en/petition/SAVE_GREEK_WATER_FROM_PRIVATIZATION_SOSTE_TO...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου