Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το «Βήμα» παραποιεί τις δημοσκοπήσεις.


























Η έρευνα της Public Issue


Το τεκμήριο της τυπωμένης έκδοσης του «Βήματος».

Η δημοσίευση του "Βήματος" 

Αναδημοσίευση από το RED Noteboook


Αν οι αριθμοί δεν βολεύουν, τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς

Του Στρατή Μπουρνάζου
 
Νυν υπέρ πάντων ο αγών. Εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια. Παραβιάζει κανείς ανοιχτές θύρες (ή, για να το πω απλούστερα, κλέβει εκκλησία) αν θελήσει να τεκμηριώσει ή να αναλύσει πώς το Βήμα ή η Καθημερινή, λ.χ., δίνουν, καθημερινά,  αυτό τον  αγώνα: ένα ξεφύλλισμα αρκεί για του λόγου του ασφαλές.

Ωστόσο, αυτή την Κυριακή 3 Ιουνίου, το Βήμα έκανε κάτι που δύσκολα θα φανταζόταν και ο πιο  καχύποπτος: άλλαξε, στον σχετικό πίνακα, τα νούμερα της δημοσκόπησης της Public Issue. Έτσι, ενώ η εταιρεία έδινε 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 25,5% στη Νέα Δημοκρατία, στον πίνακα του Βήματος  διαβάζουμε το ακριβώς αντίθετο: ΝΔ: 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 25,5% (το δημοσίευμα του Βήματος: http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=460664 και η έρευνα της Public Issue: http://www.publicissue.gr/2026/varometro-3o-kyma-mai-2012/).

Το γεγονός δεν είναι καθόλου αμελητέο, ούτε πρέπει να περάσει στα ψιλά. Πρώτον, η Public Issue έχει αποδειχθεί, τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες, ειδικά στις προβλέψεις του εκλογικού αποτελέσματος – επομένως μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ,  και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, που δίνει, έχει βαρύτητα. Δεύτερον, χάρη σε αυτή την αντιστροφή, το Βήμα εμφανίζει, στο σχετικό δημοσίευμα, πέντε δημοσκοπήσεις της Παρασκευής 1.6 να δείχνουν όλες πρωτιά της ΝΔ – ενώ η πραγματικότητα είναι ότι τέσσερις (της Kάπα Research, της Rass, της Μarc και της Μetron Analysis) δείχνουν μικρό προβάδισμα της NΔ (μία με δύο μονάδες), και μία (της Public Issue) δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με έξι μονάδες.

Πρόκειται άραγε για σφάλμα ή για συνειδητή παραποίηση; Μου φαίνεται δύσκολο να αποφασίσω. Η εκδοχή της «πατάτας» μού μοιάζει ανήκουστα ερασιτεχνική για μια εφημερίδα σαν το Βήμα. Η εκδοχή της παραποίησης (την οποία  δεν  αποκλείει το κείμενο του Βασίλη Χιώτη, στο οποίο ανήκει ο πίνακας, αφού και αυτό είναι γραμμένο σαν μην υπάρχει η επίμαχη δημοσκόπηση) μου φαίνεται εξωφρενική για μια εφημερίδα σαν το Βήμα, όσο κι αν έχει χοντρύνει το παιχνίδι.

Δεν έχει, νομίζω,  τόση σημασία σε ποια από τις δύο παραπάνω εκδοχές θα καταλήξει ο καθένας μας. Μεγαλύτερη σημασία έχει (γιατί είναι ενδεικτικό της καταβαράθρωσης  των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης) ότι, ενώ πριν από κάποια  χρόνια θα ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι πρόκειται περί γκάφας –μεγάλης, χοντρής, πρωτοφανούς–, σήμερα δεν είμαστε. 

Ας πάρουμε όμως την πιο αθώα και διασκεδαστική εκδοχή: το λάθος – ανθρώπινον γαρ, και άλλωστε πάντα βοηθάει, ως υπόθεση εργασίας, να παίρνουμε την πιο ευνοϊκή για τον «αντίπαλο». Και πάλι όμως, το πράγμα παραμένει σκανδαλώδες, και διόλου διασκεδαστικόν. Όχι μόνο επειδή οι καιροί είναι πονηροί, το θέμα  λεπτό κλπ. κλπ. Αλλά, επειδή, ενώ αυτή την παραποιημένη και εντελώς αντεστραμμένη εικόνα τη διάβασαν χιλιάδες άνθρωποι (πάνω από 100.000 είναι η πανελλαδική κυκλοφορία του κυριακάτικου Βήματος, χώρια οι χιλιάδες ηλεκτρονικοί αναγνώστες), μορφώνοντας την ψευδή εικόνα ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τη ΝΔ (και μάλιστα ότι δήθεν η Public Issue τη δείχνει θριαμβευτικά μπροστά, με έξι μονάδες),  η εφημερίδα μέχρι το πρωί της Δευτέρας δεν έκανε τον κόπο να πει μισή κουβέντα, δεν είχε προβεί σε καμιά επανόρθωση ή συγγνώμη. Γιατί ασφαλώς το Βήμα οφείλει και επανόρθωση και συγγνώμη: όχι τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Public Issue, αλλά προς τους αναγνώστες της και τη δεοντολογία, πάνω απ’  όλα.


ΥΓ: Το "Βήμα" κάποια στιγμή μέσα στο πρωινό της Δευτέρας (έπειτα και από  σχόλια αναγνωστών, κάποιο από τα οποία παρέπεμπε στο δημοσίευμα του Rnb) απέσυρε τον πίνακα από την ηλεκτρονική του έκδοση. Σιωπηρώς, για να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Ιδού:
Πριν:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mnCbv0YScX0J:www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=460664
και μετά το "ρετουσάρισμα": http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=460664  
Και υπάρχει το τεκμήριο της τυπωμένης έκδοσης.

Υπάρχει και εξέλιξη.

Το "Βήμα" απαντάει στα δημοσιεύματα που αποδεικνύουν την πλαστογράφηση της δημοσκόπισης της Public Issue, με ένα κείμενο που αποδεικνύει πως η παραποίηση των στοιχείων ήταν απόλυτα σκόπιμη και όχι αποτέλεσμα σφάλματος. Και όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για τους στόχους της εφημερίδας ας  διαβάσει παρακάτω, το απίθανο κείμενο απάντηση των Ψυχάρηδων, Πατρός και Υιού.

 

Στην αντεπίθεση «Το Βήμα» για τις δημοσκοπήσεις


Αναδημοσίευση από το tvxs.gr
Σε «συνωμοσιολογία» και «κακεντρέχεια» αποδίδει «Το Βήμα» τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε για την παρουσίαση της δημοσκόπησης της εταιρείας Public Issue στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας. Υπενθυμίζεται πως «Το Βήμα» εμφάνισε αντεστραμμένα τα στοιχεία δημοσκόπησης: ενώ η Public Issue έδινε 31,5% στον ΣΥΡΙΖΑ και 25,5% στη Νέα Δημοκρατία, στον πίνακα της εφημερίδας αναγραφόταν το ακριβώς αντίθετο: ΝΔ: 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 25,5%.  

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε δύο ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε η κίνηση αυτή της εφημερίδας, «Το Βήμα» τονίζει ότι είναι «παραπάνω από αυτονόητο» ότι πρόκειται περί λάθους.

 
Η απάντηση του Βήματος

«Δημοσκοπήσεις και θεωρίες συνωμοσίας


Οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούσαν πάντα σε κάποιους κύκλους εν Ελλάδι. Και δυστυχώς φαίνεται ότι ευδοκιμούν ακόμα. Ένα λάθος στον πίνακα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής ,που παρουσίαζε αντίστροφα τα ποσοστά του Σύριζα και της ΝΔ  στη δημοσκόπηση της  Public Issue  και οφείλεται προφανώς σε τυπογραφικό λάθος κατά τη μεταφορά των στοιχείων, έδωσε την αφορμή σε κάποιους κακεντρεχείς  να αρχίσουν τα σενάρια περί σκοπιμοτήτων .Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι δεν υπήρξε πρόθεση διαστρέβλωσης της δημοσκόπησης. Άλλωστε είχε δημοσιευθεί κανονικά στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος. Όμως  φαίνεται ότι ορισμένοι που αναζητούν αφορμή για να κατασκευάσουν  εχθρούς και να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, θεώρησαν ότι  βρήκαν  πρόσφορο έδαφος για να επιτεθούν και πάλι στο «Βήμα» .Ας μην εθελοτυφλούν όμως. Το «Βήμα» θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών χωρίς να πτοείται από κραυγές ή απειλές.


Και επί τη ευκαιρία: Μια και κόπτονται τόσο πολύ για την ακρίβεια των στοιχείων των δημοσκοπήσεων, δεν θα ήταν σκόπιμο να απαιτήσουν από  όλες τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τα  πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και να μην αρκούνται μόνο στις εκτιμήσεις τους;».


Σημειώνεται πως μέσω Twitter η Public Issue είχε σχολιάσει: «Τυπογραφικό λάθος ή σκοπιμότητα; Στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, η δημοσκόπηση της Public Issue παρουσιάσθηκε ανάποδα, με τη ΝΔ να προηγείται!!!».

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας Vprc, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σημείωσε σχετικά: Για το «λάθος» του «Βήματος» ας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου