Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του ΒΙΒΛΙΟΥ του Γιώργου Λιερού «Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία» . ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 12/12/2011, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 13/12/2011



ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ
Συζήτηση με θέμα
«Δημοκρατία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Άμεση Δημοκρατία»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Κώστας Χαριτάκης
Γιώργος Λιερός
Διοργάνωση: ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
———————————————
 ΧΑΛΑΝΔΡΙ
 
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 7.30 το βράδυ
ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
(Αντιγόνης & Δαναΐδων)
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Δημήτρης Κωτσάκης
Δημήτρης Μπελαντής
Γιώργος Λιερός
 
 
 
Η άμεση δημοκρατία δεν είναι μόνο μια μορφή πολιτειακής οργάνωσης, αλλά επίσης ένα αξιακό σύστημα, μια αντίληψη για τον άνθρωπο, μια πρόταση πολιτισμού η οποία έχει βαθιές ρίζες στην ανθρώπινη ιστορία. Η άμεση δημοκρατία θέτει στο κέντρο τον άνθρωπο ως πρόσωπο, ως μοναδικό άτομο, ατομική κοινοτική ύπαρξη. Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό αίτημα συνάδει με την κατάργηση της μισθωτής εργασίας, την αυτοδιαχείριση, τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την ανατροπή της καταναλωτικής κοινωνίας.

Η άμεση δημοκρατία, όπως κάθε προσπάθεια ανταγωνιστικής θέσμισης, ξεκινάει με το πάρσιμο της γης, μιας γης φυσικής, υλικής, χειροπιαστής. Το διαδίκτυο δεν ακυρώνει καθόλου τη σπουδαιότητα αυτής της χωρικά και χρονικά εντοπισμένης γης, αντίθετα μεγεθύνει τις διαστάσεις της και τις κάνει οικουμενικές.

Ο αγώνας για την άμεση δημοκρατία, αν και οικουμενικός, δεν είναι ένας τρόπος για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Σ' έναν κόσμο όπου θα επικρατούσε η άμεση δημοκρατία δεν θα υπήρχε καμία θέση για παγκόσμια διακυβέρνηση ή για οικουμενικό κράτος. Η δημοκρατική πολιτεία βρίσκεται στα μέτρα του κάθε «μοναδικού ατόμου»· γι' αυτό η άμεση δημοκρατία επιδιώκει την υπέρβαση της παγκοσμιοποίησης προς την κατεύθυνση μιας ελεύθερης ανθρωπότητας στην οποία θα ανθεί ένα πλήθος από διαφορετικούς πολιτισμούς.
 
Κριτικές - Παρουσιάσεις


Φώτης Τερζάκης, Τι είναι η άμεση δημοκρατία;, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 679, 28.10.2011



Αυτόνομο Ραδιόφωνο Ιωαννίνων

Συζήτηση με τον συγγραφέα Γιώργο Λιερό με αφορμή την έκδοση του βιβλίο του “Σκέψεις για την άμεση δημοκρατία” από τις εκδόσεις των συναδέλφων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου