Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία: Το καθεστώς Ερντογάν συνέλαβε τους επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (Halkların Demokratik Partisi – HDP) συμπροέδρους Figen Yüksekdağ και Selahattin Demirtaş. - Πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών (VIDEO)
















Οι συμπρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ.

Σχόλιο του Στέργιος.Π. Θεοδωρίδης στο fb
Το καθεστώς Ερντογάν συνέλαβε πριν λίγο τους επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (Halkların Demokratik Partisi – HDP) συμπροέδρους Figen Yüksekdağ και Selahattin Demirtaş, καθώς και 6 βουλευτές του κόμματος! (βίντεο η σύλληψη της Figen Yüksekdağ)
 
Τρεις δηλώσεις για το καθεστώς Ερτογάν.

Πρώτη του Ertuğrul Kurkcu αναπληρωτή προέδρου του HDP:
""Η τουρκική κυβέρνηση οδεύει προς μια δικτατορία του στυλ των Ναζί [sic].
"Προτίθεται η τουρκική κυβέρνηση να συμμορφώνονται με τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα."

Δεύτερη του Δ. Βίτσα (του γνωστού) :
"Το επιχείρημα της Τουρκίας, υπέρ της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών .. είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας"

Τρίτη του Ραγκίπ Ζαράκολου , Τούρκος ακτιβιστής-συγγραφέας :
"Αν δεν διαλυθεί πλήρως κι εντελώς αυτό το γενοκτόνο κράτος, θα είμαστε όλοι μας συνεχώς αντιμέτωποι με το σιχαμένο πρόσωπο του Δράκουλα"

 H Figen Yüksekdağ (Φιγκέν Γιουκσεκντάγ)

To video από την έφοδο της αστυνομίας, την παραβίαση της εξώπορτας του διαμερίσματός της  και τη σύλληψη της συμπροέδρου του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ μπορείτε να δείτε στο video που δημοσιοποίησε το HDP στη διεύθυνσή του στο fb.



Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Θα απαλλαγούμε από το φασιστικό καθεστώς

Πηγή : thepressproject.gr
 
Ο συλληφθέντας Κούρδος σοσιαλιστής ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε μπροστά στον Τούρκο εισαγγελέα ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στις υποτιθέμενες κατηγορίες και να πάρει μέρος στο θέατρο που έχει στήσει ο Ερντογάν. «Θα απαλλάξουμε την χώρα μας από το φασιστικό καθεστώς», τόνισε ο Ντεμιρτάς.

Ο Selahattin Demirtaş (Σελαχατίν Ντεμιρτάς)

Συγκεκριμένα, ο συλληφθέντας Ντεμιρτάς τόνισε στον εισαγγελέα πως δεν πρόκειται να αποτελέσει την μαριονέτα στο θέατρο που έχει στήσει ο Ερντογάν και δεν θα επιτρέψει την ασέβεια προς το πρόσωπο του λαού που τους έχει εκλέξει. Όπως τόνισε, ή γρήγορα ο δημοκρατικός αγώνας θα νικήσει και ο λαός θα απαλλαγεί από το φασιστικό καθεστώς του Ερντογάν

«Είμαστε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού. Δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας αλλά τις μάζες που μας εξέλεξαν. Είμαστε μέλη της Βουλής με κοινοβουλευτική ασυλία. Δεν θα επιτρέψω την ασέβεια στη θέληση του λαού. Αρνούμαι να είμαι μαριονέτα σε αυτό το δικαστικό θέατρο που ξεκίνησε επειδή το διέταξε ο Ερντογάν. Δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Ακόμα και ότι με φέρατε εδώ είναι παράνομο. Είτε στη φυλακή, είτε στη Βουλή, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας και τον αγώνα μας.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα απαλλάξουμε τη χώρα μας και τον λαό μας από αυτό το φασιστικό καθεστώς υπό το όνομα της Προεδρίας. Αργά ή γρήγορα ο δημοκρατικός αγώνας θα νικήσει. Το καθεστώς του Ερντογάν θα αλλάξει. Δεν ζητώ τίποτα ούτε περιμένω τίποτα από εσάς. Μόνο ο λαός μου μπορεί να με ανακρίνει για τις πολιτικές μου ιδέες». 

Η αστυνομία διέλυσε με πραγματικά πυρά διαδήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ! (βίντεο)

Πηγή :  pentapostagma.gr


Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη των ηγετών του τουρκικού φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν για εγκλήματα που σχετίζονται με «τρομοκρατική προπαγάνδα», σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν σε πολλές τουρκικές πόλεις.

Σε Ντιγιάρμπακιρ, το οποίο συγκλονίστηκε από επίθεση με οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, Κωνσταντινούπολη Αττάλεια, Άγκυρα και Σμύρνη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις πολιτών που διαδήλωναν κατά της σύλληψης των συμπροέδρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση πραγματικών πυρών για να διαλυθεί το πλήθος των διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, ενώ σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη έγινε χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων.

Βίντεο από τη διαδήλωση πολιτών στην Κωνσταντινούπολη καταγράφει τη στιγμή που αστυνομικός καλεί τους συναδέλφους του να κάνουν χρήση των όπλων τους για να διαλύσουν το πλήθος, φωνάζοντας: «Πυροβολήστε τους αν είναι απαραίτητο».

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει πως τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε Άγκυρα, Αττάλεια και επτά ακόμα στην Κωνσταντινούπολη.

Από την άλλη, το φιλοκουρδικό κόμμα σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως «αυτό το πραξικόπημα, θα αποτελέσει μελανό σημείο στην τουρκική ιστορία».
Πηγή :  www.pentapostagma.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου