Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της εκποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων





















Εκδικάστηκε σήμερα Παρασκευή 8.1.2016 στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κοινή προσφυγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και εκπροσώπων άλλων περιφερειών, της αυτοδιοίκησης και των δικηγορικών συλλόγων κατά της ιδιωτικοποίησης των 14 αεροδρομίων. Επιφυλάσσεται πριν εκδώσει τις αποφάσεις του το ΣτΕ.

Αναδημοσιεύουμε από : thepressproject.gr

Στο πλαίσιο αυτό η ΟΣΥΠΑ είχε κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή, ενώ είχε καλέσει σε συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49), προκειμένου, όπως υπογραμμίζει, «να καταδειχθεί η καθολική αντίδρασή μας και την απόφασή μας να προστατέψουμε την περιουσία και τις υποδομές της χώρας μας».

Στο σημείο συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες προσπαθώντας να δείξουν την αντίθεση τους στην πώληση των αεροδρομίων στη Fraport.

Η ΟΣΥΠΑ είχε ζητήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Τοπικούς Φορείς, τα Εργατικά Κέντρα που, όπως αναφέρει, "θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες του ξεπουλήματος, να οργανώσουν κινητοποιήσεις  την ημέρα εκδίκασης (8/1/16) και να παραστούν στο ΣτΕ,  για να γίνει αντιληπτό σε όλους , ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί  να μπει ένα τέλος στα ξενόφερτα σχέδια υποταγής και άλωσης της εθνικής οικονομίας".

Επιφυλάσσεται το ΣτΕ

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλάριου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές, καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας και επισήμαναν ότι απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.

Παράλληλα, υποστήριξαν ότι οι παραχωρήσεις έγιναν κατά παράβαση τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, ενώ παραβιάζονται οι κανόνες της οικονομικής ελευθερίας.

Ειδική, αναφορά έγινε για το αεροδρόμιο των Χανιών Κρήτης, καθώς αφενός εκτελούνται έργα επέκτασης χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που δεν επιτρέπει την μεταβίβασή του και αφετέρου το αεροδρόμιο αυτό χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύει την παραχώρησή του για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Μαριάς: Να μην επιτραπεί η γερμανοποίηση των αεροδρομίων

Εύχομαι η ελληνική δικαιοσύνη να σώσει την τιμή της ελληνικής πολιτείας, να μην επιτρέψει τη γερμανοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και να βάλει φραγμό στα σχέδια της Fraport και στους υπόλοιπους» σχολίασε με δήλωση του στο TPP ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, που βρέθηκε έξω από το ΣτΕ.

Χαρακτήρισε τα επιχειρήματα που περιέχονται στην προσφυγή ως «βάσιμα» και «τεκμηριωμένα», ενώ τόνισε ότι η Fraport είναι ένα «μονοπώλιο, που έχει την κυριαρχία των αεροδρομίων σε όλα τα Βαλκάνια»

«Εάν το ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την προσφυγή μας το 2010, κατά του πρώτου μνημονίου, τα πράγματα στην πατρίδας μας θα ήταν διαφορετικά», κατέληξε ο κ.Μαριάς.

Διαβάστε επίσης:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ κατά της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων 

Ρεπορτάζ: Αβαρλής Δημήτρης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και μέλη των συλλόγων υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, τονίζοντας πως είναι η αφετηρία αγώνων για να μην πουληθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη παραχώρηση» καθώς θα αποβεί ζημιογόνα για το κράτος όσο και για τον τουρισμό, αλλά και θα αποτελέσει εμπόδιο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.


Επιπλέον κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σπεύδει να υπογράψει την συμφωνία παραχώρησης με τη Fraport τη στιγμή που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ.

Όπως εξηγεί μιλώντας «στο Κόκκινο» η Ελένη Πορτάλιου μέλος της Πρωτοβουλίας πολιτών για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ «οι προσφυγές στο ΣτΕ  γίνονται γιατί υπάρχουν πολύ σοβαροί συνταγματικοί λόγοι γύρω από το θέμα της εκποίησης των αεροδρομίων».

Η Ελένη Πορτάλιου επικρίνει την παραχώρηση των αεροδρομίων, σημειώνοντας πως «ένα κράτος δεν μπορεί να εκποιεί τη δημόσια περιουσία διότι χάνει τη διάσταση της κυριαρχίας». Επιπλέον κάνει λόγο για τερατώδες «οικονομικό σκάνδαλο» καθώς « με 700 εκατ. ευρώ αφαιρούν ένα σημαντικό πλούτο της χώρας.

Ν.Μαριάς : Το ΣτΕ να σώσει την τιμή της Ελληνικής Πολιτείας

«Για γερμανοποίηση των αεροδρομίων» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, εξερχόμενος του κτιρίου, τονίζοντας  πως «ελπίζω τώρα να τεθεί τέρμα στις επιταγές της χώρας και θα μείνουν τα αεροδρόμια στη δικαιοδοσία της χώρας.

Ν.Χουντής : Να μην δεχτεί η Ελληνική πολιτεία τους εκβιασμούς

«Πρόκειται για ξεπούλημα των αεροδρομίων πράγμα που αποδεικνύει την ουσία του εκβιασμού που καταγράφει στα μνημόνια», ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής.

Η ακροαματική διαδικασίαστο ΣτΕ αποτελεί το πρώτο σκέλος της διαδικασίας. Η τελική απόφαση αναμένεται στο προσεχές διάστημα. 


Διαβάστε επίσης:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου