Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Σταύρος Θεοδωράκης : Επίδοξος επιβήτορας και εχθρός της δημοκρατίας


Δεν είναι παράξενο το γεγονός πως τα φώτα της κριτικής έπεσαν πάνω στο Σταύρο Θεοδωράκη και το νεοφιλελεύθερο "ΠΟΤΑΜΙ" του κυρίως με αφορμή τα πρόσφατα σεξιστικά του τηλεοπτικά σποτάκια της "πρώτης φοράς". Το γεγονός ότι ο Θεοδωράκης ξεσάλωσε με κυνισμό οφείλεται απλά στην απόλυτη στήριξη και ασυλία που του παρέχει το "βαθύ ποτάμι" του καθεστώτος, γεγονός που τον έκανε να νιώσει ασφαλής, να εκδηλώσει την αμετροέπειά του και να φανερώσει μπροστά στα μάτια μας τον σκοτεινό βυθό των στόχων του.

Διότι το βαθύ μήνυμα των προεκλογικών σποτ του Θεοδωράκη δεν είναι αυτό που δείχνουν σε πρώτο πλάνο. Είναι αυτό που κρύβουν και υπονοούν για το ρόλο που επιφυλλάσουν και οραματίζονται γιά τον εαυτό τους οι αφανείς "πρωταγωνιστές" των σποτ, δηλαδή οι πολύφερνοι επιβήτορες των ομιλούντων γυναικών και στο συμβολικό υποσυνείδητο επίπεδο οι επίδοξοι επιβήτορες ολόκληρης της κοινωνίας.


Το μήνυμα που θέλουν να διαδώσουν δεν είναι άλλο από το ποδοσφαιρικό "ερχόμαστε να σας γαμήσουμε" και μάλιστα όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή εσείς μας διαλέγετε και εσείς μας το ζητάτε! Μας τα λένε όλα με τον τρόπο του τρόμου και του κυνισμού, μετατρέποντας με τη διαστροφή που τους διακρίνει τις πιό σημαντικές συναισθηματικά αποφάσεις ενός ανθρώπου στην κόλαση του υπολογισμένου ωμού σχεδίου που κουβαλάνε οι ίδιοι στις μαύρες ψυχές τους. 

Το παράξενο είναι πως οι πρώτες μαζικές φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στον "υπόνομο" του "ποταμιού" έρχονται για αυτά τα σποτ και όχι για τις ίδιες τις απόψεις που κουβαλάει αυτή η ομάδα επιβητόρων και τα συμφέροντα που υπηρετούν και τα οποία, ανοιχτά τους συντονίζουν και τους προβάλλουν.

Και αυτό, είναι σοβαρό. Πολύ πιό σοβαρό και επικίνδυνο από το να μας αποκαλύπτουν το βρώμικο μυαλό τους μέσα από διεστραμένα μεν αλλά ακίνδυνα, εν τέλει, σποτάκια. 



Διότι ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί για το χώρο των επιχειρήσεων ενημέρωσης και χειραγώγησης της κοινωνίας (ο οποίος όμως χώρος των ιδιωτικών ΜΜΕ συνιστά πλέον τον ισχυρότερο πολιτικό παράγοντα διαμόρφωσης γνώμης στη χώρα) ό,τι ακριβώς συνιστά η υποψηφιότητα Μώραλη , συμφερόντων Μαρινάκη, για το Δήμο του Πειραιά και η υποψηφιότητα Μπέου για το Δήμο του Βόλου. Μαριονέτες, προφανών αλλά και αφανών επιχειρηματικών συμφερόντων σε άμεση διαπλοκή με πολιτικούς θεσμούς. Όπως θα λέγαμε "επιχειρήσεις χωρίς (πολιτικούς) μεσάζοντες".

Ωστόσο, αν τα συμφέροντα της διεκδίκησης των "λιμανιών" είναι και προφανή και περιορισμένης σχετικά (καθόλου αμελητέας φυσικά) επιρροής και συνεπειών, η "επιχείρηση"του καθολικού ελέγχου της ενημέρωσης από μιά χούφτα ολιγαρχών του πλούτου και της πλατφόρμας Digea συνιστά ευθεία βολή στην καρδιά της δημοκρατίας.

Όταν το πολιτικό ρετάλι Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει στη συνέντευξή του στον Alpha, ότι τα κανάλια θα αποφασίσουν αν θα έχουμε πολιτική κρίση ή όχι το βράδυ των εκλογών, είπε συγκεκριμένα, ότι "ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί από όσα θα λένε οι τηλε-σχολιαστές θα προκύψει το πολιτικό συμπέρασμα" ήξερε πολύ καλά για τί πράγμα μιλούσε. 

Και άν, ο σαλταδόρος της πολιτικής εξουσίας Βενιζέλος, κατά τη συνήθη του πρακτική των εκβιασμών, απείλησε με αυτόν τον τρόπο τα κανάλια και τους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους, να μην τολμήσουν να θέσουν πολιτικό θέμα πτώσης της συγκυβέρνησής του με τον Σαμαρά σε περίπτωση εκλογικού καταποντισμού τους, φανέρωσε την ίδια στιγμή άθελά του σε όλους μας τον πολιτικό ρόλο χειραγώγησης της κοινωνίας ο οποίος έχει ανατεθεί στον συρφετό των μισθοφόρων διαμορφωτών κοινής γνώμης των κεντρικών δελτίων των ιδιωτικών καναλιών και είναι βέβαιο επίσης πως θα προκάλεσε και την οργή των επιχειρηματιών που τα κατευθύνουν.

Οι ολιγάρχες των μέσων ενημέρωσης δεν κάθονται φυσικά με σταυρωμένα τα χέρια. Με "πρωταγωνιστή" - ανδρείκελο τον Σταύρο Θεοδωράκη και το "ποτάμι" των προθύμων, το διακαναλικό - επιχειρηματικό σύμπλεγμα προετοιμάζει μεθοδικά την καθολική του επίθεση στη δημοκρατία.

 
Αυτός είναι και ο λόγος που το πρώτο κιόλας σημείο από τα έξι που περιλαμβάνει η πρόταση της νεοφιλελεύθερης αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας την οποία εισηγείται το ανδρείκελο Θεοδωράκης στην παρουσίαση του προγράμματός του στην Καβάλα, αφορά στην κατάργηση των "περιττών ή παρωχημένων, όπως θεωρεί, διατάξεων, όπως οι περισσότερες παράγραφοι του άρθρου 14 του Συντάγματος για τους περιορισμούς στον Τύπο".

Διαβάστε τη σχετική ανάρτηση την οποία αναδημοσιεύουμε και εδώ:
 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιοδείας του Ποταμιού βρέθηκε στην Καβάλα συνοδευόμενος από υποψήφιους ευρωβουλευτές.
Πρώτη από αυτές να καταργηθούν οι περιττές ή παρωχημένες, όπως θεωρεί, διατάξεις, όπως οι περισσότερες παράγραφοι του άρθρου 14 για τους περιορισμούς στον Τύπο.
Διαβάστε στη συνέχεια το Άρθρο 14 και προσέξτε ιδιαίτερα την τελευταία παράγραφο με τους δυο αστερίσκους. Πρόκειται για το Βασικό Μέτοχο, δηλαδή τον περιορισμό στον βασικό μέτοχο μέσων μαζικής ενημέρωσης να μην είναι ταυτόχρονα βασικός μέτοχος εργολάβων ή προμηθευτών του Δημοσίου!!! Είναι προφανές οτι το άρθρο παραβιάζεται ασύστολα σήμερα! Ίσως αυτό σκέφτηκε και ο Θεοδωράκης και θέλει να το καταργήσει;...

1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. 

2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

3. H κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται. 
Kατ' εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:
α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας,
β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,
γ) για δημοσίευμα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την οχύρωση της Xώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Kράτους,
δ) για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.

4. Σ' όλες τις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο εισαγγελέας, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από την κατάσχεση, οφείλει να υποβάλει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο, και αυτό, μέσα σε άλλες είκοσι τέσσερις ώρες, οφείλει να αποφασίσει για τη διατήρηση ή την άρση της κατάσχεσης, διαφορετικά η κατάσχεση αίρεται αυτοδικαίως. Tα ένδικα μέσα της έφεσης και της αναίρεσης επιτρέπονται στον εκδότη της εφημερίδας ή άλλου εντύπου που κατασχέθηκε και στον εισαγγελέα.

**5. Καθένας ο οποίος θίγεται από ανακριβές δημοσίευμα ή εκπομπή έχει δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση πλήρους και άμεσης επανόρθωσης. Καθένας ο οποίος θίγεται από υβριστικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή εκπομπή έχει, επίσης, δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση άμεσης δημοσίευσης ή μετάδοσης της απάντησης. Νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το δικαίωμα απάντησης και διασφαλίζεται η πλήρης και άμεση επανόρθωση ή η δημοσίευση και μετάδοση της απάντησης. 

6. Tο δικαστήριο, ύστερα από τρεις τουλάχιστον καταδίκες μέσα σε μία πενταετία για διάπραξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 3, διατάσσει την οριστική ή προσωρινή παύση της έκδοσης του εντύπου και, σε βαριές περιπτώσεις, την απαγόρευση της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από το πρόσωπο που καταδικάστηκε, όπως νόμος ορίζει H παύση ή η απαγόρευση αρχίζουν αφότου η καταδικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη. 

**7. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του τύπου και των άλλων μέσων ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

**9. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά, όπως νόμος ορίζει. Νόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση. Απαγορεύεται η συγκέντρωση του ελέγχου περισσότερων μέσων ενημέρωσης της αυτής ή άλλης μορφής. Απαγορεύεται ειδικότερα η συγκέντρωση περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της αυτής μορφής, όπως νόμος ορίζει. Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα, όπως συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες. Νόμος ορίζει τις ειδικότερες ρυθμίσεις, τις κυρώσεις που μπορεί να φθάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού και μέχρι την απαγόρευση σύναψης ή την ακύρωση της σχετικής σύμβασης, καθώς και τους τρόπους ελέγχου και τις εγγυήσεις αποτροπής των καταστρατηγήσεων των προηγούμενων εδαφίων.
_______________________
** Με δύο αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001 της Ζ' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων

******
 
Τελειώνοντας, και μιάς και καταλαβαίνουμε πως του αρέσουν τα "βρώμικα" υπονοούμενα, θα θέλαμε να δηλώσουμε στον πολύφερνο επιβήτορα Σταύρο Θεοδωράκη πως στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα του τα κόψουμε τα ... φτερά!



1 σχόλιο: